У Львові встановлять меморіальну таблицю з нагоди 150-річчя заснування першого професійного театру в Галичині

30 січня на засіданні постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради депутати підтримали звернення Богдана Козака, завідувача кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтва Львівського національного університету ім. І. Франка, щодо встановлення пам’ятної таблиці, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі облради.

          У своєму листі професор Богдан Козак зазначив: «29 березня 1864 року у Народному домі виставою «Маруся» за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка розпочав свою діяльність Руський (український) народний театр Товариства «Руська Бесіда» під дирекцією Омеляна Бачинського. У цьому ж приміщенні 5 травня 1864 р. вперше на українській сцені колектив театру поставив драму Тараса Шевченка «Назар Стодоля».

          Богдан Козак зазначив, що меморіальна таблиця буде встановлена з нагоди 150-річчя створення першого українського професійного театру в Галичині та 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Автором проекту меморіальної таблиці виступив народний художник України Василь Ярич.

          Відтак депутати підтримали звернення та доручили департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА передбачити кошти в обласному бюджеті на встановлення такої меморіальної таблиці на фасаді будинку за адресою вул. Театральна, 22, м. Львів (колишній Народний дім).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: