Скільки обіцянок виконали львівські фракції? (дослідження)

 Із завершенням першого року парламентської каденції Фундація “Відкрите суспільство” підбиває проміжні підсумки виконання партіями і депутатами, обраними в мажоритарних округах, передвиборчих обіцянок у Верховній Раді України VІI скликання. Дослідження роботи чинного парламенту показують, що переважна більшість обіцянок електоратові залишаються невиконаними: політичні партії реалізують приблизно 10% власних передвиборчих тез, а мажоритарники м.Львова в процесі виконання 7-15% обіцянок від кожного депутата.

Про це повідомляє прес-служба фундації "Відкрите суспільство"

Фракція «Партії регіонів» за рік виконала дві обіцянки: стабільність гривні і позаблоковий статус України. Інші — частково виконані або ж забуті. Переважна кількість ініційованих законопроектів концентрується на «грошових» питаннях — фінанси та економіка. Галузям державного управління та охорони права приділено значно менше уваги. Найменш важливим, згідно з кількості поданих законопроектів, для представників партії влади є питання зовнішньої політики, національної безпеки та оборони.

Фракція ОО «Батьківщина» отримала показники «виконано» лише за три обіцянки, які лише зберегли статус-кво: мораторій на продаж сільгоспземель, система ЗНО, а також боротьба за свободу слова та мирний протест. Антикорупційні, правові та економічні ініціативи, як правило, не знаходять підтримки всього парламенту.

Фракція «УДАР» найбільш наполегливо працювала у галузі правоохоронного законодавства, а також фінансово-економічної системи. Її депутати запропонували низку законопроектів для полегшення роботи малого та середнього бізнесу, ініціативи щодо посилення боротьби з корупцією, а також впровадження принципу справедливості у системі призначення пенсій. Тим не менш, статус «виконано» не здобула жодна обіцянка.

Фракція ВО «Свобода». За час роботи чинного скликання Верховної Ради, жоден проект Закону, висунутий виключно представниками фракції, не був ухвалений. Тим не менш, націоналісти активно лобіюють гуманітарні (захист української мови, боротьба з комунізмом) та соціальні (запровадження поняття «трудовий мігрант», заборона реклами алкоголю та тютюну) ініціативи.

Жодній з обіцянок КПУ також неможливо поставити показник «виконано». Комуністи подають проекти, які частково відображають їх програму: про націоналізацію великих підприємств, підвищення соціальних виплат, державне регулювання цін на ліки — проте вони не знаходять парламентської підтримки.

Фундація «Відкрите суспільство» стурбована позицією політиків, обраних до Верховної Ради, які забувають про більшість обіцяного практично одразу після оголошення результатів виборів. Ми закликаємо виборців не довіряти неконкретним або фантастичним обіцянкам, натомість орієнтуватися на чіткі та реальні тези. Варто відзначити, що навіть виконані обіцянки реалізуються у недосконалих законах, які часто ускладнюють управлінські процеси та не мають стратегічного бачення розвитку держави.

Політична відповідальність партій має бути одним із важливих критеріїв при голосуванні, тому Фундація прагне максимально інформувати виборців про результати роботи їх партій у парламенті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: