«Свобода» старалась виконати більше обіцянок, ніж «Батьківщина», - дослідження

Найкращий показник виконання обіцянок у Юрія Михальчишина

Про це повідомляє прес-служба фундації "Відкрите суспільство"

Від м. Львова до Парламенту потрапило 4 депутати-мажоритарники. Двоє від ВО “Батькіщина” (М. Хміль та І. Васнюк), та двоє від ВО “Свобода” (Ю. Михальчишин та І. Фаріон). Фундація “Відкрите Суспільство” проаналізувала їх законотворчу діяльність і ступінь виконання особистих передвиборчих програм. Поміж заявленої четвірки - Ірина Фаріон ініціювала найбільше законопроектів,  що відповідали її програмі (кожен другий її законопроект спрямовувався на виконання тез програми). Але найкращий показник виконання обіцянок у Юрія Михальчишина - 15% його обіцянок отримали відображення у поданих законопроектах, його законотворча діяльність протягом першого року була максимально спрямована на виконання своїх обіцянок на противагу 8% у Ірини Фаріон.

Протягом першого року в парламенті депутати-мажоритарники Львова були позбавлені реального впливу на ухвалення парламентських рішень, саме тому їм за цей період не вдалося виконати жодної обіцянки. До таких об’єктивних обмежень, мажоритарникам від Львову ще й додано брак системного підходу при відстоюванні власних ініціатив у парламенті. Низький рівень політичних комунікацій не давав повного уявлення про стратегію відстоювання їх ідей та першочергових реформ, на яких вони базували свою передвиборну боротьбу. Дві основні переваги опозиційних сил протягом останнього року було поступово знівельовано: рівень ідеологічної риторики понизився, а моральний авторитет лідерів протягом року було піддано критиці (компромат на О.Тягнибока, І.Фаріон, А.Яценюка та В.Кличка ).

Ідеологічна послідовність ВОС контрастувала з ідеологічною невиразністю її партнерів. Це посилило здатність ВОС інтеґрувати свої програмові вимоги у «порядок денний» опозиції і навіть поглинути її найбільш націоналістичну частину. Тема “вояків ОУН-УПА” була підхоплена і підтримана членами ВОБ - мажоритарниками Львова Хміль М.М та Васюник І.В. у законопроекті 2685, який передбачає надання статусу учасників бойових дій ветеранам руху опору – членам Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА)), що було однією з головних тем в перевиборчій риториці Свободи.

Обіцянки мажоритарників від Свободи мало відрізняються від партійних обіцянок.

 Більша частка передвиборчих обіцянок мажоритарників співпадала з передвиборчими тезами мажоритарників. Така тенденція  спостерігається у мажоритарників по всій Україні.

Передвиборні програми двох мажоритарників ВО «Свобода» І.Фаріон та Ю.Михальчишина на 100% співпадають з тезами передвиборної програми їх партій. Програми ж інших двох мажоритарників від ВО «Батьківщина» М.Хіміль та І.Васюнника містять окрім передвиборчих тез своєї партії лише по 6 та 8, відповідно, обіцянок, що стосуються безпосередньо вирішення проблем їх виборчих округів.

Типову обіцянку всіх депутатів фракції ВОБ «оприлюднювати раз на рік свою декларацію про доходи та видатки» було порушено і Львівським мажоритарником І.Васюником. Депутат присягався у разі порушення обіцянки - написати заяву про складання депутатських повноважень. Наразі декларація за 2012 рік не оприлюднена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: