Влада стискає зашморг на шиї територіальних громад, - депутат

«Ґрунтовний аналіз проектів місцевих бюджетів Львівщини на 2014 рік, розроблених профільними департаментами та управліннями фінансів і поданих на розгляд депутатам місцевих рад, свідчить про цілеспрямоване руйнування місцевого самоврядування в Україні з боку чинного президента та його уряду». Про це заявляє депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода», кандидат економічних наук Йосиф Ситник.

Аналізуючи проекти місцевих бюджетів (дохідну частину), Йосиф Ситник зазначає:

«У проекті обласного бюджету Львівської області на 2014 рік спостерігається стійка тенденція до зростання питомої ваги офіційних трансфертів з державного бюджету до доходів обласного бюджету, яка досягла 84 %, (у 2013 році ця частка становила 82 %). Відповідно, надходження податків і зборів до обласного бюджету в його структурі зменшилось із 18 % у 2013 році до 16 % на 2014 рік, що свідчить про галопуючу централізацію влади, знищення фінансово-економічних підвалин місцевого самоврядування.

Це доказ того, що уряд неспроможний виконувати свої функції без маніпуляції коштами місцевих громад, використовуючи лише кошти Державного бюджету. Олігархічно-кланова модель економіки із значною часткою поліційно-бюрократичного апарату без зростаючого фінансового і ресурсного підживлення існувати не може, вона сама по собі не здатна на розширене відтворення. Вона розвивається тільки через загарбання чужого майна та фінансових ресурсів (рейдерство як бюджетне так і бізнесове).

Основним джерелом доходів обласного бюджету, як і в попередні роки, є податок на доходи фізичних осіб з часткою 86,6 % у структурі дохідної частини загального фонду. У бюджеті на 2014 рік прогнозується зростання цього податку лише на 1,8 % (або на 14,6 млн. грн.) у порівнянні із бюджетом 2013 року. Тому законодавче збільшення розміру мінімальної заробітної плати та теоретичний прогноз зменшення обсягів заборгованості з виплати заробітної плати в небюджетній сфері Львівщини є мізерним додатком до доходів обласного бюджету. Водночас міфічні прогнозні дані Львівської ОДА щодо створення 49,4 тис. нових робочих місць у 2014 році є абсурдними та нездійсненними.

Обсяг доходів загального фонду, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, передбачено збільшити у 2014 році на 3,9 % (на 32,3 млн. грн..) у порівнянні із затвердженими доходами 2013 року.

Обсяг доходів загального фонду обласного бюджету, що не враховуються при визначенні трансфертів, зменшиться у 2014 році на 31,6 % (на 28,5 млн. грн.) у порівнянні із такими самими доходами 2013 року. Разом доходи загального фонду обласного бюджету без дотацій та субвенцій із державного бюджету у 2014-му зростуть лише на 0,45 % (4,2 млн. грн.) у порівнянні із 2013 роком.

Такі негативні тенденції при формуванні дохідної частини загального фонду обласного бюджету Львівської області свідчать про фактичну зупинку економіки - в Україні рецесія, і жодні урядові програми стабілізації чи активізації економіки не працюють.

Свою специфіку у проекті обласного бюджету на 2014 рік мають і доходи спеціального фонду. Законодавчі нововведення у 2012-2013 роках спричинили до того, що обласний бюджет у 2014 році втратить 12,0 млн. грн. із збору за першу реєстрацію транспортного засобу (зменшення на 40,0 %) від рівня затверджених доходів 2013 року. Цьому «посприяло» запровадження з 01.09.2013 р. утилізаційного збору, внаслідок чого різко зменшились обсяги ввезення в Україну транспортних засобів.

Також різко - на 39,0 % або на 4,5 млн. грн. - зменшаться надходження у 2014 році від екологічного податку до спеціального фонду обласного бюджету. Скорочення надходжень пов’язані із законодавчим зменшенням нормативу зарахування податку до обласного бюджету з 20 до 13,5 відсотка, зменшенням надходжень від вуглевидобувних підприємств у зв’язку із значним скороченням обсягів реалізації і видобутку вугілля, а також модернізацією технологічного обладнання та зменшенням шкідливих викидів на Добротвірській ТЕС.

Вагомою складовою доходів спеціального фонду є власні надходження бюджетних установ, які утримуються за кошти обласного бюджету. На 2014 рік їх надходження передбачені на 6,2 млн. грн. або на 9,5 % більші, ніж у бюджеті 2013 року, проте вони на 27,2 млн. грн. або 27,5 % менші за фактичні надходження у 2013 році.

Разом доходи спеціального фонду обласного бюджету на 2014 рік, без субвенцій із державного бюджету, зменшились порівняно із такими самим показниками 2013 року на 17,5 млн. грн. або на 14,7 %, а із фактично досягнутим виконанням бюджету у 2013 році на 27,9 %.

Загалом обсяг дохідної частини загального та спеціального фондів обласного бюджету Львівської області на 2014 рік без офіційних трансфертів із державного бюджету є меншим на 1,3 % за аналогічну дохідну частину 2013 року.

Всі дотації й субвенції із державного бюджету (84 % доходів бюджету) мають соціальне та поточно-споживацьке спрямування, а це свідчить про відсутність в уряду стратегії розвитку територіальних громад.

Фактично місцеві бюджети залежні від декількох джерел:

1) Податок на доходи фізичних осіб (зарплата найманих працівників) – регулюється виключно ВРУ та КМУ, місцеве самоврядування на її зростання впливу не має, а також не має повноважень впливу на підприємства, установи та організації, які виплачують заробітну плату. Створення робочих місць залежить від загальнодержавної економічної політики.

2) Зборів за використання ресурсів, надр, води, адміністративних та екологічних податків, які за своєю сутністю є пасивними податками, адже при зменшенні дозвільних процедур чи забруднень навколишнього середовища (до цього варто прямувати) та використання ресурсів вони будуть зменшуватися.

3) Суб’єкти підприємництва – платники Єдиного податку, які податку на землю не платять, хоч і володіють значними ділянками.

Місцеве самоврядування не має реального впливу на формування економічної політики держави, адже всі інструменти (податкові, митно-тарифні, бюджетні, кредитно-фінансові, інвестиційні) належать президентові, уряду, Верховній Раді та Національному банку.

Як наслідок - управлінсько-законодавчий колапс. Україні потрібні реальні економічні реформи, а не їх імітація чинним урядом і президентом».

Прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: