У Львівській обласній філармонії пройде вечір симфонічної музики

У п’ятницю, 7 лютого, Академічний симфонічний оркестр під орудою головного диригента Іллі Ступеля виконає твори композиторів-романтиків: «Італійське капричіо» російського композитора Петра Чайковського, Симфонію № 2 німецького композитора Роберта Шумана та Симфонію № 5 німецького композитора Людвіга ван Бетховена, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі Львівської обласної філармонії.

 

Один з найбільш значущих своїх творів «Італійське капричіо»  Петро Чайковський написав у Кам’янці у 1880 році.  Проникливий митець-психолог, Чайковський у своїх творах розкривав усю гаму внутрішнього світу людини – і її м'яку ліричну задушевність, і захопливий трагізм. Світле життєствердне начало втілювалося ним у картинах народних веселощів і урочистостей або в ідеально прекрасних поетичних образах, які розвивають романтичну мрію наповненого гармонійного життя.

Симфонія № 2 Роберта Шумана написана в 1845-46 роках. Її прем'єра відбулася 5 листопада 1846 року у виконанні оркестру Лейпцизького Гевандхаузу під орудою Фелікса Мендельсона. Симфонія складається з 4-х частин. Вона відкривається великим повільним вступом про героїчне протистояння долі. Поступово темп прискорюється, і народжується енергійна головна партія. У всіх частинах симфонії є спільні ритмічні і мелодійні обороти з ​​контрастами і епічним розмахом.

Симфонія № 5 Людвіга ван Бетховена (1808) присвячена другу і меценату Бетховена, сину останнього гетьмана України, графу Андрію Розумовському.  Вона розпочинається грізним епіграфом у чотири такти. Про неї Бетховен сказав : «Так доля стукає у двері». Звучання FF (фортіссімо, дуже голосно) є одночасним у різних інструментах. Основний мотив яскравої виразної музики симфонії розкриває шлях людини до радості і щастя через перешкоди життя. У фіналі людина отримує перемогу над темними силами. Симфонія написана для подвійного складу симфонічного оркестру із включенням контрафаготу і трьох тромбонів.

вечыр1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: