Європарламент підготував жорстку резолюцію щодо України із закликом до санкцій. Голосування завтра

Європейський парламент збирається закликати країни-члени ЄС до підготовки персональних санкцій проти українських чиновників, законодавців, олігархів, причетних до розгону Майдану і смертей євроактивістів.

Про це йдеться в спільному проекті резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні, оприлюдненому сьогодні. Документ містить 22 пункти. Голосування має відбутися завтра, 6 лютого.

Повідомляє tvi.ua.

У проекті резолюції зазначено, що будь-який насильницький розгін демонстрантів або оголошення надзвичайного стану буде вважатися кримінальний карним діянням та порушенням основних прав, що матиме серйозні міжнародні наслідки.

Першим пунктом пропонується висловити підтримку українському народу. У парламенті наполягають на справжній дискусії щодо подолання конфронтації. Рішуче засуджується ескалацію насильства, владу закликають вжити негайних заходів щодо розслідування і покарання винних у насильстві. Від президента Януковича вимагають негайного і безумовного звільнення і політичної реабілітації всіх демонстрантів і політичних в'язнів, у тому числі Юлії Тимошенко.

Пропонується створити незалежний слідчий комітет під егідою визнаної міжнародної інституції, наприклад, Ради Європи, для того, щоб розслідувати всі порушення прав людини під час Євромайдану. Нагадується про готовність ЄС підписати з Україною угоди про асоціацію та ЗВТ, як тільки політична криза буде подолана.

У пункті 14 міститься заклик до інституцій ЄС, країн-членів Євросоюзу вжити негайних дій, включаючи збільшення дипломатичного тиску. ЄС закликають готувати персонально націлені заходи і санкції на поїздки, активи та нерухомість тих українських чиновників, законодавців і їхніх бізнес-спонсорів (олігархів), які відповідальні за застосування насильства і смерть протестувальників.

Закликають також активізувати зусилля з тим, щоб зупинити відмивання грошей і ухилення від сплати податків українськими компаніями та бізнесменами в європейських банках.

Також ЄП має намір закликати ЄС, США, МВФ, Світовий банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк продовжувати готувати довгостроковий пакет конкретної фінансової підтримки України.

Пункт 20 присвячений Росії і містить заклик до РФ зупинити надмірний тиск, спрямований на підрив суверенного права своїх сусідів вільно визначати своє майбутнє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: