Бюджет Львова приймався без дотримання процедур, - експерти «Нашого права»

Центр «Наше право» вважає процедуру підготовки, обговорення та внесення на розгляд міської ради проекту бюджету міста Львова непрозорою та непублічною. Механізми залучення громади до бюджетного процесу у Львові абсолютно не працюють, а модні тези про «реальне народовладдя» та «революцію свідомості» залишаються голосними деклараціями. Окрім цього, подвійні стандарти у бюджетному процесі та корупційні ризики у його підготовці і затвердженні викликають занепокоєння у представників центру.

Так, 05 лютого 2014 року виконавчий комітет міської ради схвалив проект бюджету міста Львова на 2014 рік, а вже 06 лютого його було винесено на пленарне засідання сесії міської ради.

Як зазначає експерт центру «Наше право» Тетяна Дембіцька, - ані на офіційному веб-сайті Львівської міської ради, ані на Інформаційному порталі депутатів не було оприлюднено тексту проекту бюджету міста. Не зрозуміло, чому ж міські чиновники фактично порушують положення Закону України «Про доступ до публічної інформації» належно не оприлюднюючи проекти своїх актів? Це при тому, що цей закон чітко вимагає оприлюднення проекту рішення органу місцевого самоврядування не пізніш як за 20 робочих днів до дати його розгляду.

Так само Львівська міська рада не проводила жодних публічних громадських обговорень чи бюджетних слухань проекту бюджету. Принаймні таких повідомлень ні у ЗМІ, ні на офіційному сайті міськради не було, - стверджують громадські експерти. Це ж підтвердили і працівники Департаменту фінансової політики міської ради, які у телефонному дзвінку експертам Центру повідомили, що проект бюджету ніде не оприлюднювався, громадські обговорення не проводились, а ознайомитись з ним можна буде лише після його прийняття!

Також працівники міської ради повідомили, що ніби-то за тиждень до схвалення проекту проводились його громадські слухання, але знову ж таки на офіційному веб-сайті міської ради у розділі “Громадські слухання” відсутня будь-яка інформація про них (http://city-adm.lviv.ua/lmr-news/public-hearings).

Можливо міська влада буде говорити про те, що проект бюджету розглядався у депутатських комісіях, але ж в його обговоренні змогли взяти участь обмежене коло «своїх» осіб - депутати та працівники міської ради, про залучення широкого кола громадськості мова не йшла.

Отож, поширена у «кабінетах» Львівської міської влади теза про те, що «неосвічена громада» не зможе зрозуміти складні економічні категорії, є помилковою.

І мерія мала б зробити усе можливе, щоб прозоре формування, виконання та звітування витрачання коштів міського бюджету стало доброю щоденною практикою.

Прес-центр ІПЦ НАШЕ ПРАВО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: