«Батьківщина» та УДАР визначилися з пропозиціями змін до Конституції

Головні нововведення документа стосуються IV-XII розділів Конституції в частині перерозподілу повноважень між органами державної влади, пише «Коммерсант-Украина» з посиланням на порівняльну таблицю поправок до відповідного законопроекту.

В цілому пропозиції «Батьківщини» істотно розширюють повноваження Верховної Ради, а УДАРу - уряду. «У Верховній Раді на підставі узгоджених політичних позицій формується парламентська коаліція, до якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради», - йдеться в поправках до Конституції від «Батьківщини». Саме коаліцію запропоновано наділити правом подавати президенту пропозиції щодо кандидатури прем'єр-міністра і членів уряду.

У пропозиції УДАРу відсутня згадка про парламентську коаліцію, а кандидатури прем'єра подає до Верховна Рада президенту «після консультацій з парламентськими фракціями». У свою чергу кандидат на посаду прем'єра ще до голосування повинен буде подати Раді склад свого Кабінету і програму діяльності уряду. В УДАРі знайшли спосіб, як уникнути кризи в разі відмови Верховної Ради призначити кандидатуру прем'єра - якщо в Раді не вистачило голосів, протягом трьох днів «шляхом рейтингового голосування» свої кандидатури подають депутатські фракції. У разі повторної відмови парламенту кандидатуру прем'єра подає президент без консультації з депутатами. «Вотум довіри в такому разі вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість народних депутатів, присутніх на засіданні (за умови присутності у залі понад 226 депутатів)», - сказано в пропозиції УДАРу.

В УДАРі пропонують змінити процедуру подачі законопроектів: «Право законодавчої ініціативи у Верховна Раді належить президенту, не менше ніж 15 народним депутатам і Кабінету міністрів». У чинній Конституції немає жодних обмежень на цей рахунок.

Також УДАР пропонує вилучити з Конституції норму про обов'язкове проживання кандидата в президенти на території України протягом 10 років до дня виборів. «Президентом України може бути обраний громадянин, який досяг 35 років, має право голосу, перебуває в громадянстві України протягом останніх 10 перед днем виборів років та володіє державною мовою», - цдеться в документі.

В опозиції також пропонують Істотно спростити процедуру імпічменту. Відставку глави держави можуть ініціювати 150 депутатів («Батьківщина») або 226 депутатів (УДАР). Після цього в парламенті повинна бути створена тимчасова спеціальна комісія. Рішення про імпічмент приймають 300 депутатів при наявності висновків Конституційного суду (УДАР) або тимчасової спеціальної комісії («Батьківщина»).

У разі відставки або смерті президента його обов’язки «Батьківщина» пропонує покласти на голову Верховної Ради, УДАР – на прем'єр-міністра.  Також УДАР пропонує наділити уряд за поданням прем'єра правом призначати голів місцевих держадміністрацій. «Батьківщина» пропонує взагалі ліквідувати адміністрації, передавши їхні повноваження виконкому місцевих рад.

Планується, що у середу документ, узгоджений всіма фракціями, буде направлений в парламентський комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: