Думки опозиції щодо змін до Конституції розділилися

Поправки до законопроекту про внесення змін до Конституції від «Батьківщини» пропонують збільшити повноваження Верховної Ради, «УДАРу» – збільшити повноваження уряду і вилучити норму про обов'язкове десятирічне проживання в Україні кандидата в президенти.

«Аналіз документа про внесення змін до Конституції, підготовленої фракціями «Батьківщина» і «УДАР», показав, що думки опозиції щодо низки статей розділилися. В цілому пропозиції фракції «Батьківщина» істотно розширюють повноваження Верховної ради, а фракції «УДАР» уряду», – повідомляє «Коммерсантъ-Украина» з посиланням на порівняльну таблицю поправок до Конституції, підготовлених опозицією.

При цьому в запропонованих «УДАРом» змінах немає згадок про парламентську коаліцію, кандидатуру прем'єра подає до Верховної Ради президент «після консультацій з парламентськими фракціями». При цьому кандидат у прем'єри повинен представити парламенту склад майбутнього Кабміну і програму його діяльності ще до голосування по його кандидатурі.

Крім того, у фракції запропонували метод, як уникнути кризи, якщо ВР не призначить кандидатуру прем'єра. За проектом «УДАРу», при нестачі голосів за кандидатуру прем'єра, протягом трьох днів «шляхом рейтингового голосування» кандидатури подають фракції, причому у випадку повторного провалу голосування по кандидатурі прем'єра президент подає кандидатуру прем'єра без консультацій з депутатами.

«Вотум довіри в такому разі вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість народних депутатів, присутніх на засіданні (за умови присутності в залі понад 226 осіб)», – йдеться в проекті «УДАРу».

Крім того, депутати фракції пропонують змінити процедуру подачі законопроектів: подавати законопроекти зможуть депутатські групи чисельністю не менше 15 осіб, президент і прем'єр.

«Право законодавчої ініціативи у Верховній раді належить президенту, не менше ніж 15 народних депутатів і Кабінету міністрів», – йдеться в проекті «УДАРу».

При цьому у фракції пропонують вилучити з Конституції норму про обов'язкове проживання кандидата в президенти на території України протягом десяти років.

«Президентом України може бути обраний громадянин, який досяг 35 років, має право голосу, перебуває у громадянстві України протягом останніх десяти перед днем виборів років та володіє державною мовою», – пропонують автори поправок.

Опозиція пропонує спростити процедуру імпічменту президента: за версією «Батьківщини» її зможуть ініціювати 150 депутатів, за версією «УДАРу» – 226 .

Після цього в парламенті повинна бути створена тимчасова слідча комісія, але рішення про імпічмент президента, згідно з проектом змін, буде прийматися 300 голосами нардепів при наявності висновків Конституційного суду (пропозиція «УДАРу») або ТСК («Батьківщина»).

При цьому опозиція розділилася в думках, хто стає в.о. президента в разі його відставки або смерті: «Батьківщина» пропонує покласти цей обов'язок на спікера ВР, «УДАР» – залишити цей обов'язок за прем'єром, як кажуть у чинній Конституції.

Крім того, «УДАР» пропонує надати прем'єру право призначати голів обласних держадміністрацій (зараз їх призначає президент). У свою чергу, «Батьківщина» пропонує взагалі скасувати ОДА і віддати їх повноваження місцевим радам.

У «Батьківщині» вважають нинішні розбіжності щодо проекту змін до основного закону незначними.

«Це все питання не сьогоднішнього і не завтрашнього дня. Зараз усі розуміють, що Раді потрібно прийняти акт про повернення Конституції 2004 року і жити за недосконалим, але компромісним документом», – сказав народний депутат («Батьківщина») Володимир Бондаренко.

Одночасно в «УДАРі» побоюються, що їхня версія поправок буде відкинута «Батьківщиною», і обіцяють відстоювати їх самостійно.

Депутати продовжать напрацьовувати пропозиції щодо змін до Конституції в 10-11 лютого. У середу, 12 лютого, узгоджений всіма фракціями парламенту документ відправлять до профільного комітету ВР.

При цьому Партія регіонів збирається після всіх узгоджень відправити документ на експертизу до Венеціанської комісії, хоча раніше спікер Володимир Рибак заявляв, що документ винесуть на розгляд на позачерговому засіданні парламенту.

«Експертиза займе не менше півроку, це буде зроблено, щоб відкласти справу в довгий ящик», – відзначили в «УДАРі».

Нагадаємо, 6 лютого спікер парламенту Володимир Рибак закрив Верховну Раду до підготовки змін до Конституції. При цьому він зазначив, що проект документа про зміни в основному законі країни буде розглянуто на позачерговому засіданні ВР наступного тижня.

4 лютого в Верховній Раді опозиція запропонувала прийняти конституційний акт про повернення до Конституції 2004 року, яка передбачає парламентсько-президентську форму правління. Однак народні депутати так і не прийшли до спільного рішення з цього питання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: