У Львові відбудеться вшанування пам’яті і слави героїні української нації Ольги Басараб

Львів пам’ятає героїв. У Львові відбудеться вшанування пам’яті і слави героїні української нації Ольги Басараб у рік її 125-ліття та 90-ліття з дня загибелі. 12 лютого о 12.00 год на Янівському кладовищі біля могили Ольги Басараб відбудеться панахида, на яку організатори запросили знаних вчених, громадських діячів, представників влади міста та області, усіх небайдужих містян.Про це кореспондента Дивись.Інфо повідомили в прес-центрі Львівської міської ради.

Водночас 12 лютого, але о 15.00 год у Львівській обласній універсальній  науковій бібліотеці на просп. Шевченка, 13 відбудеться тематична конференція. Місце проведення – актова зала.

Ольга Басараб – народилася 1 вересня 1889 року в селі Підгороддя на Рогатинщині в родині відомого громадського діяча  о. Михайла і Савини Левицьких.

Навчалася в приватному пансіоні для дівчат у Вайсвассері (Сілесія), ліцеї Українського інституту для дівчат у Перемишлі (1902 – 1909) та однорічних курсах у Віденській торговій академії. З 1910 р. працювала в страховому товаристві «Дністер», Земельному іпотечному банку.

У 1918 – 1923 роках працює бухгалтером у посольстві України у Відні і водночас стає професійною розвідницею, чиїм завданням є збирання військово-стратегічної та політичної інформації. У цей же період сприяла формуванню українських військових частин із числа колишніх військовослужбовців австрійської армії, допомагала нелегальним робочим організаціям «Батьківщина» і «Єдність», брала участь у роботі Української військової організації (УВО).

Після ліквідації дипломатичних представництв УНР 1923 р. Ольга переїхала до Львова, де стала членом Головної управи філії Союзу Українок у Львові, активно співпрацювала з Українською Військовою Організацією, була зв’язковою полковника Євгена Коновальця.

Як член УВО 9 лютого 1924 р. О. Басараб була заарештована польською поліцією.

Уранці 12 лютого Ольгу знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери. Завдяки агентам УВО в цій в’язниці не вдалося приховати факту смерті О. Басараб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: