Як «Правий сектор» побив активіста Євромайдану, - подробиці (фото, відео)

Головний редактор газети «Самооборона», активіст Євромайдану Андрій Кришталь відновлює сили у палаті Львівської комунальної міської клінічної лікарні на вулиці Топольній. Андрій розповідає, що почувається уже краще: як фізично, так і морально, хоча досі не розуміє причин усього того, що сталось під ранок 8 лютого.

Андрій Кришталь люб’язно погодився прийняти у себе кореспондента Дивись. Інфо і детально розповісти про усе, що сталось на першому поверсі будівлі Львівської обласної ради.

15 молодиків «Правого сектору» у масках Або як це було?

Андрій почав свою розповідь із того, що приблизно о 5 годині ранку він стояв біля бочки за барикадами на вулиці Винниченка, 18, коли до нього підійшли близько 15 молодих людей у масках. Почали допитуватись, що він тут робить, чому хоче розбирати барикади, почали називати провокатором.

Далі, каже Андрій, його силою затягнули на перший поверх будівлі Львівської ОДА, у те відділення, яке займає «Правий сектор», посадили на стілець посередині кімнаті й продовжували задавати провокаційні запитання.

Активіст Євромайдану припускає, що цю провокацію могли вчинити і так звані ті тушки, однак найбільше схиляється до думки, що усе-таки це представники «Правого сектору», адже вони вільно зайшли у приміщення обласної державної адміністрації. Хоча й були у масках, проте ніхто їх не запитував, хто вони такі.

Андрій-Кришталь2

Також журналіст розповідає про те, що частина цих осіб розмовляла російською мовою. «Я не знаю, хто вони, адже важко це припускати, однак «львівську» мову чути відразу. Я даю сто відсотків, що ці люди – не мешканці Львова точно», - каже Андрій.

Він додає, що крісло у кімнаті, де його посадили, було заготовлене наперед. «У мене склалось враження, що це якась кімната для тортур. Там я дістав пару ударів у обличчя і зрозумів, що відповідати на запитання цих людей не варто, адже це нічого не змінить», - каже Кришталь.

Він додає, що молоді люди запитувати, від кого він прийшов на барикади, чого стоїть біля бочки тощо. «Я показав їм журналістське посвідчення, сказав «Хлопці, що ви робите», однак у мене склалось враження, що ці люди самі між собою навіть до кінця не знайомі. Серед них панував хаос – вони хаотично підходили і щось запитували. Там облили і зеленкою. Опісля, як я показав журналістське посвідчення, вони кудись побігли, після чого прийшов старший чоловік уже без маски. Посвідчення віддали, воно із зеленкою також (на фото, - Дивись. Інфо).

Андрій-Кришталь6

Також Кришталь розповідає, що у так званій «таємній кімнаті» зліва на першому поверсі його змусили дмухнути у трубку, що, по суті, активіст вважає маразмом.

Далі чоловіка вивели із будівлі Львівської ОДА і почали стріляти із двох пістолетів по ногах… Кришталь вирвався від них і поїхав у лікарню.

Була і передісторія

Андрій Кришталь розповідає, що «неладне» від відчув ще близько четвертої ранку, коли до нього біля Домініканського собору підійшло кілька осіб і запитали «Хто ви» і «Чому тут стоїте». Андрій стояв із колегами і ввічливо порозмовляв із людьми. Ці відійшли, а активіст попросив друзів подивитись, куди молоді люди підуть. Виявилось, що трохи відійшовши, вони підійшли до інших людей, яким щось розповіли.

Після того, за хвилин 10, до нього підійшов хлопець із дівчиною, який захотів сфотографуватись, однак опісля пара також підійшла до тих самих осіб. Ще через 5 хвилин поблизу перебував наркоман, якого теж попросили відійти.

«Ну а далі уже о п’ятій ранку, як ми перейшли до бочки, вийшли 15 чоловік у масках. Із людьми у камуфляжах, які стояли біля бочки, «активісти» не говорили, натомість одразу почали задавати запитання мені», - каже Андрій Кришталь.

«Правий сектор» небезпечний?
Активіст Євромайдану каже, що уся ця історія є вельми дивною, однак називати його псевдоактивістом Євромайдану, як це зробили окремі представники у соціальних мережах - просто смішно.

«У мене були думки, що це тітушки, однак якщо вони так вільно потрапили у крило саме «Правого сектору», то… якщо б «Правий сектор» прийшов до влади, то мені страшно жити у такій країні, бо боюсь за своє життя», - каже Кришталь.

Андрій-Кришталь3

Міліція не спішить із заявою?

Уже із лікарні Андрій зв’язався із знайомими колегами-журналістами, а також із іншими друзями та небайдужими.

«Мені телефонував Рудяк, після чого до мене прийшов начальник розшуку Галицького райвідділу міліції. Я написав йому пояснення, а згодом речник обласного управління міліції Світлана Добровольська заявила, що крім пояснення треба написати і заяву. Уже третій день чекаю на слідчих», - каже журналіст.

Реабілітація за кордоном

Лікарі ж поставили активісту діагнозів на дві сторінки, серед яких сильний струс мозку, перелом носу, забій роговиці, а також чисельні отвори від пневматичних куль та два – від гумових. «Мене постійно дуже болить голова, хоча раніше цього ніколи не було. Знайомі пропонують поїхати на реабілітацію у Чехію або Польщу, тож думаю погодитись на цю пропозицію», - каже Кришталь.

Андрій-Кришталь4

Щодо самого Євромайдану, то активіст переконаний, що керівники опозиції повинні зрозуміти, що люди уже в них зневірились й їм потрібно діяти більш рішуче.

Андрій-Кришталь5

Деталі дивіться у відеосюжеті Дивись. Інфо:

Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: