Влада втягує опозицію в технологію для ліквідації народного повстання, - Юлія Тимошенко

Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє про неприпустимість внесення змін до Конституції на етапі розв'язання суспільно-політичної кризи.

"В цій конкретній ситуації змін до Конституції вносити не можна, бо в обох сторін процесу діаметрально протилежні плани стосовно змін до Конституції. Опозиція хоче збалансувати владу, змінити відносини між владою та громадянином, між владою та суспільством, запровадити через зміни до Конституції європейські цінності. Янукович планує змінити Конституцію для забезпечення гарантій його влади на випадок програшу на виборах 2015 року", - сказала Юлія Тимошенко у інтерв'ю виданню ZN.UA.

За її словами, цілі опозиції та влади у конституційному процесі діаметрально протилежні. "Компроміс недосяжний. Опозиція щиро прагне парламентсько-президентської форми правління з суттєвим зменшенням повноважень президента на користь громадянського суспільства, місцевого самоврядування і парламенту. Це цілком справедлива вимога. Я її гаряче підтримую. Впевнена, що в країні на чолі з новим президентом це обов'язково буде зроблено", - вважає вона.

Водночас, Юлія Тимошенко наголосила, що парламентська форма правління мусить спиратися на чесну некорумповану систему парламентських виборів, яка в українських реаліях повністю виключить корумповані клани та корумповану владу із системи впливу на вибір людей. "Тому зміни до Конституції, які передбачають посилення влади парламенту, треба приймати одночасно з новою системою парламентських виборів, які унеможливлять політичну корупцію", - зазначила екс-прем'єр.

"Впроваджувати нову Конституцію з парламентсько-президентською формою правління треба лише одночасно з проведенням чесних чергових або позачергових парламентських виборів. Тоді варто очікувати позитивних змін. Якщо ми залишимо цей олігархічний клановий корумпований парламент, особливо з мажоритарною системою виборів, яка повністю контролюється тіньовими грошима, та "насадимо" на такий парламент Конституцію 2004 року, то краще хай залишається президентом Янукович. Бо в такому принизливому форматі парламент України буде більше схожий на "воровську малину", ніж на політичний центр європейських реформ", - переконана Юлія Тимошенко.

На її думку, якщо в парламенті цього скликання під тиском світових лідерів та народного повстання все ж таки проломити прийняття Конституції 2004 року, при якій парламентська більшість буде висувати прем'єр-міністра та затверджувати міністрів, то в 2015 році новообраний президент від демократичної опозиції отримає від існуючої кланової більшості в парламенті прем'єр-міністра Януковича і всіх його сьогоднішніх міністрів. "У такій ситуації новий президент, на якого країна буде знову покладати всі надії, нічого не зможе змінити в нашій державі. Це буде нове розчарування для українців, нова хвиля еміграції та нова поразка об'єднаної Європи", - додала вона.

Екс-прем'єр повідомила, що підчас своєї останньої зустрічі з Арсенієм Яценюком та Олександром Турчиновим обговорювала це питання. "Ми дійшли спільного висновку, що зміни до Конституції або не будуть прийняті взагалі, або будуть прийняті в редакції Януковича, як останній закон про вибори до Верховної Ради. Ми не можемо допустити перетворення конституційного процесу в технологію затягування часу та поступової ліквідації народного повстання на цьому фоні", - зазначила Юлія Тимошенко.

За її словами, опозиція на наступному пленарному тижні у парламенті добиватиметься постановки на голосування питання про повернення до Конституції 2004 року. "Ми це вирішили зробити для спокою тих людей, які поки що вірять, що партія влади проголосує за повернення до Конституції 2004 року. Але, якщо голосування не набере необхідної кількості голосів, партія "Батьківщина" вийде з пастки конституційного процесу та повернеться до нього лише після перемоги опозиції на чергових або позачергових президентських виборах", - підкреслила екс-прем'єр.

"Після такої перемоги ми приймемо важливі зміни до Конституції України в редакції, підготовленій не політиками, та введемо її в дію разом з позачерговими парламентськими виборами. Я вважаю, що на наступних парламентських виборах кожна опозиційна партія мусить половину партійного списку віддати лідерам громадянського суспільства, які мають на це повне право. Вони заслужили його своєю жертовністю та мужністю в чесній боротьбі на Майданах", - заявила Юлія Тимошенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: