В Україні штурмують управління МВС та ОДА

В Ужгороді, Луцьку, Вінниці, Сумах та Полтаві проходять масові акції протесту, протестувальники захоплюють держбудівлі.

Як повідомляє Закарпаття онлайн, активісти увійшли в Закарпатську ОДА, виламавши двері і прорвавшись повз "барикади".

Міліціонери, що перебували в середині, були вимушені просто покинути приміщення.

Наразі люди ходять коридорами облдержадміністрації, з кабінета губерантора Ледиди винесли портрер Януковича.

Активісти зносять лавиці з площі Народної в середину ОДА, аби згодом використати їх для барикадування.

Після цього значна частина мітингувальників, серед яких багато студентів, рушили до ректорату УжНУ. Вони вимагають також відставки ректора Федора Ващука.

У Луцьку мітингувальники штурмували обласне управління міліції. Як повідомляє ВолиньPost, міліція підповіла їм світлошумовими гранатами та травматичною зброєю.

Від коктейлів Молотова, які кидали демонстранти, у будівлі почалася пожежа. Протестувальники все-таки змогли виламати двері на увірватися на перший поверх.

Після переговорів протестувальники утворили коридор, через який випустили силовиків. У дворі управління виявилися бійці Беркуту, яких, за допомогою очільника Волинського УМВС Олександра Терещука вдалось роззброїти.

Голову Волинської ОДА Олександр Башкаленко, який опинився в управлінні, виштовхнули в натовп. Від нього вимагали написати заяву про відставку, однак він відмовився це робити. Башкаленка побили, посадили і прикували наручниками до сцени, розташованої поряд.

Потім мітингувальники вирішушили до прокуратури Волині. Значна їх частина також наближаються до СБУ.

Раніше повідомлялося, що в Луцьку активісти захопили будівлю обладміністрації.

В центрі Вінниці близько 5 тис. протестуючих проти влади перекрили рух автотранспорту.

О 8:30 перекрили вулицю Соборну, потім Першотравнева, Театральна і 9-го Січня.

Повністю зупинено рух громадського транспорту. Пропускають тільки машини швидкої допомоги та рятувальників. Повністю заблоковано рух автотранспорту від Центрального мосту до площі Гагаріна, а також у бік Київського мосту.

Учасники протесту закликають вінничан приєднуватися до них, скандуючи "Вінниця - вставай!", "Не будь байдужим - вбивають наших братів і сестер!".

На площі Театральній, де в даний момент проходить мітинг зібрилиася вже понад 1,5 тис. протестувальників, їх кількість збільшується.

У Чернівцях кілька тисяц мітингувальників заблокували ОДА.

Близько 500 з них прорвалися до кабінету голови Чернівецької ОДА і виштовхали його на вулицю. Михайла Папієва примушують на колінах покаятися перед українським народом і негайно подати у відставку. Міліція не втручається.

До протестувальників вийшов голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру.

Він повідомив що сьогодні на 18.00 скликається позачергова сесія облради, на яку, за його словами, будуть винесені наступні питання: 1) Визнання Народної ради України 2) Недовіра голові Чернівецької ОДА Папієву 3) Про заборону ПР на території області 4) звернення до правоохоронців перейти на сторону народу і повернути буковинських спецпризначенців з Києва додому 5) Про припинення дії Указів президента на території Буковини 6) Про негайну відставку Януковича.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, під тиском мітингувальників Папієв прямо на вулиці написав заяву про звільнення з посади на ім’я Президента України.

Натомість він взяв розписку за підписами активістів про те, що вони гарантують недопущення насильства в області та неперешкоджання роботі установ і організацій, які забезпечують життєдіяльність регіону.

Представники ж буковинського "Правого сектору" повідомляють, що, за їх даними, зараз оголошено "повну мобілізацію військового чернівецького артилерійського 300-го полку на відправлення до Києва. Групи активістів ПС терміново вирушили до місця дислокації полку, щоб заблокувати виїзд особового складу і техніки на столицю.

У Сумах мітингувальники спочатку пікетували прокуратуру, а потім підійшли до будівлі УМВС. Як повідомляють місцеві ЗМІ, між ними та міліцією зав'язалися сутички. Силовики застосовують травматичну зброю.

Міліція спробувала атакувати протестувальників, однак ті відбилися. Автобус з Беркутом, який під'їхав до місця подій, почали розхитувати та закидали камінням, транспорт спецпризначенців був вимушений вириватися з оточення.

До будівля УМВС силовики підтягнули підкріплення, протистояння продовжується.

У Полтаві близько тисячі осіб безперервним рухом пішохідними переходами заблокували автодороги Жовтневу та Сінну поруч із Полтавською ОДА. Про це повідомляє інтернет-видання Полтавщина.

Протестувальники вимагають від влади та міліції відкрити проїзд, щоб вільно доїхати до столиці, а також припинити стріляти у полтавців, які стоять на Майдані у Києві.

Після цього вони пікетували будівлю УМВС в Полтавській області та будівлю місцевої ОДА. Кілька молодиків намагалися виламати двері адміністрації, їм завадили депутати-опозиціонери. Колона рушила до Полтавського педуніверситету.

У Харкові ультрас ФК "Металіст" намагаються заблокувати виїзд курсантів внутрішніх військ до Києва. Між ними почалася сутичка.

Курсанти в повній амуніції зі щитами відтіснили людей від входу в академію, пустивши в хід пішли газові балончики і кийки. Ультрас дістали біти.

На територію академії в'їхали дві вантажівки та один автобус для перевезення людей.

Перед цим перший заступник начальника академії Володимир Пеньков і співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров намагалися вмовити людей "по-хорошому" звільнити проїзд.

Захаров заявив, що дії протестувальників класифікуються як блокування режимного об'єкту, що переслідується за законом.

Пеньков пригрозив, що якщо люди не забезпечать проїзд, то курсанти будуть змушені застосувати силу.

Українська правда, Українські новини, УНІАН, Інтерфакс-Україна

Фото Сергій БОБРА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: