Лутковська прокинулась: загинуло щонайменше 50 осіб

Станом на сьогодні за наявною інформацією у протистояннях силовиків і мітингувальників у Києві загинуло близько 50 осіб, але є інформація, що жертв значно більше.

Про це йдеться у заяві уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, оприлюдненій на офіційному сайті омбудсмена.

"Сьогодні я особисто провела моніторинг київських лікарень, вони переповнені. Там перебувають десятки людей із вогнепальними пораненнями. Фактично на вулицях української столиці відбуваються воєнні дії", – зазначила Лутковська.

Омбудсмен упевнена, що політична криза не може бути виправданням для вбивства людей.

"Я звертаюся до всіх, хто задіяний у цих подіях. Жодна політична криза не може бути виправданням у разі смерті навіть однієї людини. Жодне політичне протистояння не варте того, щоби через нього гинули, ставали каліками, втрачали здоров’я сотні громадян України", – підкреслила Лутковська.

Вона нагадала, що міжнародні стандарти не дозволяють убивати мітингувальників.

"Жоден міжнародний стандарт не дозволяє правоохоронцям вести вогонь на ураження для припинення масових заворушень. Навпаки, міжнародні документи закликають до мінімізації шкоди внаслідок застосування сили. Інакше такі дії є злочином", – зазначила омбудсмен.

Вона пропонує вирішувати конфлікти шляхом переговорів.

"Я закликаю, я прошу негайно припинити кровопролиття на вулицях Києва та міст України задля збереження людських життів. Ніколи не пізно зупинити стрілянину, щоби зберегти людські життя і людські долі", – підсумувала омбудсмен.

Нагадаємо: керівник медичної служби Штабу національного спротиву, народний депутат України від ВО "Свобода" Святослав Ханенко заявив, що, за попередніми даними, силовики за сьогодні вбили понад 60 активістів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: