Курчик хоче відставки Радзієвського

Сьогодні, 24 лютого, у Дрогобичі на площі Ринок відбулося багатотисячне віче, на якому схвалено Програму дій громади.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Голова Ради ВО «Майдан» Тарас Курчик у своєму виступі зазначив, що перемога Революції гідності в Україні буде тоді, коли змінимо систему влади.

«Події у Верховній Раді після повалення режиму Януковича показали, що існує велика небезпека того, що завоюваннями революції скористаються для зміни правлячої верхівки, а не демонтажу антинародного управління, – каже Т. Курчик. – Дії влади в цей період характеризуються зовнішніми косметичними змінами, пристосуванням і небажанням змінювати щось по суті. Це діється не тільки в Києві чи Львові, а й у нас у Дрогобичі».

Лідер ВО «Майдан» у Дрогобичі звинуватив керівництво міста в небажанні проводити демократичні зміни. За словами громадського активіста, міська рада не оприлюднила проектів рішень за 10 днів до сесії, яку скликала на 28 лютого. Засідання постійних комісій ради відбуваються без попереднього повідомлення громадськості та публікацій рішень, а отже без участі громадськості.

Дрогобицька громада наполягає, щоб Дрогобицький міський голова Олексій Радзієвський, його перший заступник Олександр Коростельов, секретар ради Тарас Метик завтра, 25 лютого, до 9 години ранку скласти повноваження.

Від депутатів Дрогобицької міської ради вимагають провести 25 лютого о 16 годині позачергову сесію на Дрогобицькому Майдані.

Протестувальники попередили, що у випадку невиконання до вказаного терміну керівництвом міста цих вимог, вони наполягатимуть, щоб першим питанням порядку денного сесії розглянути питання недовіри вказаним особам.

Наступними питаннями порядку денного будуть обрання секретарем ради голови Народної ради Дрогобича, відправлення у відставку усього складу виконавчого комітету і обрання за пропозицією Ради ВО «Майдан» нового, створення тимчасової комісії з розслідування діяльності керівництва міської ради 2010-2014 років.

Планується також затвердити чисельність депутатів міської ради наступного скликання у кількості 36 осіб (тепер їх 50), змінити голів постійних комісій, перейменувати площу Ринок на площу Героїв Майдану, підготувати пропозицію та всенародно обговорити найменування чи перейменування вулиці чи площі міста на честь Героїв Небесної Сотні.

Громада доручила Раді ВО «Майдан» сформувати народну комісію з розслідування діяльності та зловживань посадовців міської влади, правоохоронних органів, прокуратури протягом 2010-2014 років із залученням представників територіальної громади та відповідних контролюючих структур і тимчасової депутатської комісії. Відповідно до Конституції України, створити територіальну громаду, як юридичну особу із створенням відповідних представницьких органів. Організувати народну люстраційну комісію для перегляду кандидатур, які претендуватимуть на посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Рекомендовано органам влади при прийомі на роботу керуватись результатами роботи люстраційної комісії. До початку виборчої кампанії до міської ради розробити Кодекс депутата Дрогобицької міської ради, в якому передбачити зобов’язання майбутнього народного обранця протягом всього терміну виконання депутатських обов’язків не приватизувати землю та майно громади, не отримувати пільг та інших преференцій від міської ради, не працювати на посадах у міській раді чи комунальних підприємствах та установах міської ради, які ставлять депутата у залежність від міського голови, а не громади міста.

Дрогобицька громада задекларувала, що зміна системи влади Україні – незворотний процес, заявила про те, що не допустить до повернення старих часів, узурпації влади в Україні та на теренах міста. Для цього від Верховної Ради України вимагають призначення позачергових виборів ВР України та місцевих органів влади. «Якщо Верховна Рада України в найближчий час не призначить позачергових місцевих виборів, вимагатимемо саморозпуску Дрогобицької міської та Львівської обласної ради та організації таких виборів», – наголошується у плані дій.

Учасники  віча вважають, що до міської ради Дрогобича, Львівської обласної ради не мають права кандидувати особи, які обирались або працювали у органах влади, а також особи, які не пройшли люстрацію. За таким же принципом рекомендують призначати осіб у правоохоронні, контролюючі органи та інші силові структури.

Люди кажуть, що владу повинні представляти нові обличчя, які дотримуватимуться принципів народовладдя, підзвітності і підконтрольності влади територіальній громаді, які чесно працюватимуть на благо нашої держави та міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: