"Свобода" хоче повністю опанувати Львівщину, - експерт (відео)

Після відставки Олега Сала та всіх його заступників Львівська облдержадміністрація залишається без шефа. Керувати Львівщиною прагне голова ЛОР та її виконавчого комітету Петро Колодій. Юристи ж застерігають: призначення керівника області – право нового виконувача обов’язків Президента України. Тим часом експерти серед ймовірних кандидатів називають Олега Синютку, Віктора Шемчука, Ярослава Рущишина.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK.

Так, уже в перший робочий день у парламентсько-президентській Україні голова ЛОР  Петро Колодій скликав усіх керівників ОДА для звіту про ситуацію в області. Утім юристи не зрозуміли такої ініціативи.

«Не правильно говорити, що обласні адміністрації підпорядковуються органам місцевого самоврядування згідно діючого законодавства. Маємо вертикаль влади, що підпорядковується саме Президентові», – пояснила юрист Ірина Бабій.

Експерти кажуть: перехід влади від голів ОДА до виконкомів на часі, але для цього потрібні законодавчі зміни. Для прикладу, у Польщі голова регіону не має абсолютної влади. За словами політолога, редактора і засновник часопису "Ї" Тараса Возняка,  місцеві «губернатори» займаються законодавчими справами та відповідають за силові відомства. Натомість господаркою та економікою керують виконкоми, делеговані обласною радою.

Та якою б не була президентська вертикаль у регіоні, Тарас Возняк наполягає, що  керівника області не можна призначати за партійною квотою, інакше це буде помилкою нової влади. Але додає: боротьба за ці квоти уже стартувала у Києві.

«Є спроба ВО "Свободи" повністю опанувати область. Це природне бажання, але чи буде воно корисним для регіону і для України?», – задає майже риторичне запитання Тарс Возняк.

«Ми маємо чимало професійних людей, які можуть добре виконувати цю роботу. Але чомусь вважається, що з нею даватимуть ради  тільки представники тих партій, які отримали владу», –  дивується депутат Львівської міської ради Андрій Білоус

Серед кандидатів на очільника області експерти не розглядають представників уже колишніх опозиціонерів. Їм закидають політичну пасивність під час масових протестів, здачу приміщення ОДА та неспроможність ЛОР відправити у відставку президентського намісника.

«Усі серйозні акції, які відбувались в області, були поза межами діяльності політиків, – блокування військових частин, взяття під контроль ЛОДА. Все це робилося не з волі чи під організацією політиків. Це результат самоорганізації громади», – зауважив активіст "Народної самооборони" Андрій Соколов. За його словами, свою бездіяльність політики мотивували просто: «нема інструкцій з Києва».

Відтак серед ймовірних кандидатів на посаду ЛОДА експерти називають заступника міського голови Львова Олега Синютку, підприємця Ярослава Рущишина, безпартійного заступника голови ЛОР Валерія П’ятака, а ще – колишніх керівників Львівщини Миколу Кмітя і Віктора Шемчука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: