Асамблея діячів культури виступила проти Ніщука

ВРУ повністю проігнорувала думку творчої спільноти, - про це йдеться у зверненні Асамблеї діячів культури України до Майдану, ВРУ та Євгена Ніщука.

«Ми, діячі української культури, три місяці стояли зі своїм народом на Майдані. Ми входили до лав самооборони, несли варту в лікарнях, приносили з дому гарячий борщ і скеровували силу мистецтва на перемогу революції. Ми були обурені міліцейським свавіллям і розстрілом мирних людей. І в той же час, як і весь український народ, ми втомилися від корупції, бюрократії та централізації системи влади. Ми виходили і виходимо на Майдан з вимогою системних реформ в сфері культурної політики.

З метою розробки послідовної стратегії змін в галузі культури ми створили Асамблею діячів культури України (АДКУ). Вона несе цілодобову варту в приміщенні Міністерства культури України за адресою вул. Івана Франка 19 у м. Києві. На даний момент створені також Асамблеї діячів культури Запоріжжя та Харкова, регіональні представництва долучаються до роботи дистанційно. Досвід Майдану показав, наскільки дієвою може бути самоорганізація. Саме до її принципів звернулася цими днями наша культурна спільнота для прискорення довгоочікуваних реформ у роботі профільного Міністерства», - йдеться у зверненні.

Учасники Асамблеї висловили наполегливе бажання висунуту на посаду міністра культури професійного та поважного культурною спільнотою менеджера, а низка авторитетних експертів сформулювали чіткі критерії до можливого претендента (в додатку).

Відкритий лист із викладеними критеріями отримав на підтримку більше 1000 підписів громадян України.

«Проте ВРУ повністю проігнорувала думку творчої спільноти. Натомість портфель міністра хочуть віддати актору Євгенові Ніщуку, про що повідомив листом відповідний комітет ВРУ, а незалежні ЗМІ розповсюдили цю інформацію серед широкої громаді.

Ми віддаємо належне мужньому “голосу Майдану” і висловлюємо глибоку повагу його героїзму та щирій праці на користь нашого спільного протестного руху. Проте у цей складний для нашої країни час в Кабміні як ніколи потрібні ефективні управлінці з досвідом культурного менеджменту, стратегічним мисленням і прозорими принципами роботи. Культура - це не кістка, яку колишня “опозиція” кидає на відкуп Майдану.

Це наша робота і духовне життя, царина величезної відповідальності та суспільної ваги. Це фундамент успішного розвитку держави. Поспішні рішення тут неприпустимі, бо навіть шкідливі. Наслідком теперішнього політичного популізму може стати дестабілізація без того складної ситуації в країні.

Відтак, ми рішуче налаштовані блокувати роботу Міністерства культури допоки не будуть виконані наші вимоги:

- узгодження з АДКУ кандидатури нового Міністра культури та оновленої програми подальшої роботи Міністерства;

- впровадження люстрації як принципу кадрової політики;

- створення Громадської Ради та Експертної комісії, яким підконтрольне Міністерство культури;

- проведення аудиту та системного аналізу попередньої діяльності Міністерства культури;

- публічної звітності за всі фінансові операції, що здійснює Міністерство культури;

- принципова відмова від обслуговування культурою будь-якої політичної ідеології;

- програма реорганізації установи на основі позитивного досвіду інших постсоціалістичних країн.

Асамблея діячів культури до Майдану

27 лютого 2014», - сказано у зверненні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: