90% проблем бюджету виникають у процесі його планування, - експерт

Відтак, до 1 липня буде діяти проект "Громадський моніторинг місцевих бюджетів Львівської області", метою якого є моніторинг бюджетного процесу у Львові і малих містах та оцінка ефективності використання бюджетних ресурсів. Планується також інформування громадськості про процес формування та виконання бюджету за допомогою спеціально розроблених буклетів.

Про це стало відомо сьогодні, 28 лютого, під час прес-конференції на тему "Як використовують кошти на Львівщині. Результати громадського моніторингу бюджетів області", повідомляє кореспондент Дивись.Інфо

На обговоренні були присутні: ГО "Агенція європейських інновацій", кандидат економічних наук Іван Кульчицький; завідувач відділу Інституту регіональних досліджень НАНУ, доктор економічних наук, професор Ірина Сторонянська; заступник директора з наукової та міжнародної роботи Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України, доктор економічних наук Олексій Другов.

Контролем бюджету займається багато служб у державі, проте, на переконання Сторонянської, вони не забезпечують ефективного виконання та контролю бюджету через одну просту причину - розходження в критеріях ефективності з точки зору громади з одного бокую та з точки зору чиновників - з іншого.

Основною проблемою наших бюджетів є надмірна залежність від трансфертів згори. Також існує проблема невиконання місцевих бюджетів через неправильне їх планування та подальше виконання. Експерт зазначає, що 90% проблем виникають саме в процесі планування, адже відбувається декларування неправильних цифр. Окрім того, погано планується державний бюджет і це тягне за собою низку проблем на місцях, тому, зазначає Сторонянська, в більшості випадків місцеві бюджети не виконуються.

Ще одною, не менш важливою проблемою постає фактична відсутність коштів на розвиток. Бюджети малих міст розраховані для виплат захищених видатків - заробітних плат та соціальних виплат. На ефективний розвиток часто не лишається достатньо коштів, адже часто мають місце ситуації, коли захищені видатки дофінансовуються за рахунок коштів з бюджету на розвиток.

На переконання експертів, пересічний громадянин не володіє інформацією щодо механізму створення та виконання бюджету, тому варто змінити форми подання такої інформації та провести своєрідне навчання громадян за допомогою спеціально розроблених інформаційних буклетів. Такі буклети будуть складатись фінансовими експертами.

Окрім того, планується проведення вуличного форуму з метою отримання від громадян інформації для виявлення ступеню їх поінформованості у сфері фінансів.

Олексій Другов розповів, що в багатьох сучасних країнах набуває популярності ідея громадянського бюджету, суть якого полягає в тому, що саме громада формує цілі та запити, на які слід виділити кошти. Громадяни, сплачуючи податки зі своєї кишені, хочуть бачити ефективне їх використання.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: