Бюджет не повинен утримувати таку кількість чиновників, - експерт

Якщо розглядати видатки бюджету у розрізі районних центрів, то можна виявити, що у різних містах Львівщини громадяни сплачують різні суми на утримання чиновницького апарату. Саме тому, на переконання експертів, пересічний громадянин повинен брати активну участь у формуванні бюджету та бути обізнаним у фінансових процесах, які мають місце в Україні. Громадяни повинні моніторити використання бюджетних коштів.

Про це повідомила завідувач відділу Інституту регіональних досліджень НАНУ, доктор економічних наук, професор Ірина Сторонянська сьогодні, 28 лютого, під час прес-конференції на тему “Як використовують кошти на Львівщині. Результати громадського моніторингу бюджетів області”, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо

Експерт розповіла, що під час аналізу обласного бюджету було поставлене питання: "Скільки у Львові у кожному місті витрачається на утримання одного чиновника?". Було проведено аналіз у розрізі маленьких міст.

Всі районні центри виконують одні й ті ж функції, але у м. Моршин ті самі функції виконує 8 чиновників на 1000 мешканців, а у м. Дрогобич - 1,74 чиновника. Виникає логічне запитання: чому у Моршині потрібно у 4 рази більше чиновників на виконання тих самих обов'язків за гроші платників податків?

Якщо говорити про Львів, то видатки на утримання органів місцевого самоврядування становило 122 грн на особу. Для порівняння - у Моршині ця сума становить 665 грн, у Червонограді - 128.

Сторонянська вважає, що проблема - це кількість посадових осіб. Як показує практика - що 8, що 2 чиновники реалізують приблизно однаковий ефект, тому немає сенсу утримувати з бюджету області стількох чиновників.

У різних районних центрах люди платять також різні суми на утримання певної сфери: якщо у 2012 році у Стрию на ремонт доріг припадала сума 165 грн з людини за рік, то у Червонограді в той же час вона становила 40 грн. На утримання житлово-комунального господарства мешканець Моршина сплачував у 2012 році 477 грн, а мешканець Нового Роздолу - 134 грн.

Розмах варіації у розрізі міст великий. Однак, на думку експерта, міста стоять на кращих позиціях, ніж села, адже у містах більше концентруються фінансові потоки.

Сторонянська пропонує громаді почати відслідковувати причини такої диференціації.

Окрім того, варто прослідкувати ситуацію з коштами на розвиток. За 2013 рік з обласного бюджету на одну особу припадало 152 грн на рік  з капітальних видатків. На думку експерта, це мізерно малі гроші для розвитку.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: