Майдан - це нова субкультура, - психіатр

Євромайдан у Києві породив нову субкультуру зі своїми законами, символами, гаслами та ідеологією. Що буде далі з Майданом - невідомо. Можливо, він розчиниться у культурному розмаїтті, можливо - збереже свою автономію. Наразі він нагадує "Християнію" в центрі Києва.

Про це повідомив сьогодні, 28 лютого, головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні Олександр Фільц під час прес-конференції на тему: «Львівські лікарі на київському Майдані», повідомляє кореспондент Дивись.Інфо

Окрім нього участь взяли також начальник медслужби Львівської обласної клінічної лікарні Наталя Готь та лікар-волонтер Назарій Гичка.

Наталя Готь говорить про те, що зараз багато лікарів остерігаються говорити про ситуацію, яка склалась через те, що невідомо, як розвиватимуться події у майбутньому. Однак бояться не тільки лікарі. За розповідями Готь, 4 тижні тому до Львова почали переправляти поранених з Києва і ні один пацієнт не вказав правдивих обставин, за яких набув травми. Люди налякані і про всяк випадок заявляють інші причини тілесних пошкоджень, як альпінізм або побутові травми.

Також лікар поділилась досвідом перебування на Майдані. Вона розповіла про те, в яких умовах були змушені працювати лікарі і від цих умов напряму залежало життя людей. Найяскравішим спогадом Наталі Готь є розповідь про ранок 19-го січня, коли вони з групою медиків відпочивали після зміни у готелі "Україна", куди різко почали зносити поранених. Лікарі кинулись на допомогу, проте сталась прикра ситуація - у готелі не виявилось навіть банальної аптечки, саме тому, вважає лікар, серед 40-ка поранених, яких принесли у готель, аж 12 загинуло. "Жертв могло б бути менше, якби ми мали доступ до медикаментів, -зазначає Готь, - Ми перев'язували людей порваними простинями, будь-якими підручними засобами".

Назарій Гичка зазначив, що загалом Майдан був добре забезпечений саме медикаментами, чого не можна сказати про обладнання.

Наразі невідомо, скільки львівських медиків знаходиться в Києві, адже формальної процедури реєстрації не було.

На місцях медики продовжують надавати допомогу тим, хто прибуває. Окрім медичної допомоги багато людей потребує також психологічної, однак більшість з них це заперечує.

Спеціально розробленого підходу для постраждалих на Майдані немає. Фільц говорить про те, що до кожної людини потрібен свій підхід, тому що кожна особистість по-різному сприймає події.

Наостанок він додав, що Майдан зараз стає окремою субкультурою, яка нагадує Козацьку Січ. Якщо це Січ - то вона повинна стояти постійно. Чи буде надалі Майдан постійним - невідомо. Основною його рисою є те, що це чи не єдина серед всіх субкультур, яка прямо впливає на політичні рішення, тому цілком можливо, що Майдан залишиться.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: