Дострокові вибори до парламенту, швидше за все, будуть, - експерт

Політично-експертне середовище, журналісти і громадяни не дуже хочуть Ірину Сех на посаді губернатора Львівщини. Крім того, показовим був лист від народних депутатів, які хотіли побачити на посаді Ярослава Рущишина. Таку думку в коментарі кореспонденту Galnet висловила політолог, виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

«Призначення відбулося саме тепер, коли, скажімо так, є загроза війни, щоби знівелювати протестні настрої, які існують у суспільстві.

Я думаю, що влада повинна знати, що політично-експертне середовище, журналісти і громадяни не дуже хочуть бачити цю особу. Крім того, дуже показовим був лист від народних депутатів, які хотіли побачити на посаді іншу особу – Ярослава Рущишина.

Тим не менше, я думаю, що її призначення є свідченням іншого – незважаючи на те, що революціонери, всі протестувальники боролися за те, щоби люди мали право більше вирішувати і впливати на державну політику, на сьогодні центральному керівництву політичних партій навряд чи це зрозуміло, бо воно не дослухається навіть до організацій своїх політичних партій», – розповіла О.Дащаківська.

Вона додала, що в людей можуть з’явитися протестні настрої, але вони будуть у цивілізаційному руслі – пропозиції започаткування нових форм співпраці з губернаторами. «Швидше за все, таки будуть дострокові вибори до парламенту, і буде сформована нова коаліція, а значить – новий прем’єр, інша вертикаль влади та інші призначення. Тому сьогодні важливо боротися не стільки саме з Іриною Сех, скільки – зі системою. Треба пропонувати нові механізми співпраці громади з губернатором.

Я думаю, що будуть збори, відбуватиметься збір підписів тих, хто не хоче бачити цю особу. Але, з огляду на революційний і навіть військовий стан, навряд чи це матиме якусь відповідь. По-друге, багато чого залежатиме від перших спроб діяльності Ірини Сех на цій посаді», – пояснила політолог.

Відомо, що між міським головою Львова Андрієм Садовим та «Свободою» часто виникають конфлікти, які полягають у взаємних звинуваченнях у розкраданні міста. О.Дащаківська коментує це так: «Нам потрібні не просто політичні заяви, а реально підтверджені факти одних і других. Тоді ми могли б говорити. Якщо ми просто політично звинувачуватимемо один одного, переходитимемо на рівень інформаційної війни, то вся влада, вся політична діяльність призведе до того, що суспільство стоятиме на Майданах. А в той ж час хтось хитріший розкрадатиме і місто, і область».

На думку політолога, на даному етапі суспільство хоче продемонструвати свою вагу, хоче, аби з ним рахувалися. «Думаю, призначення І.Сех – це лише одне з призначень, які не викликали довіру суспільства, а навпаки – збурили його, щоби ще більше не довіряти цій владі. На мою думку, нині потрібні закладення нових конституційних механізмів щодо контролю за владою, а не просто – боротьба з персонами», – розповіла О.Дащаківська.

На її думку, І.Сех може ініціювати розірвання угоди з компанією «Шеврон» щодо видобутку сланцевого газу на Львівщині. «Я думаю, що таке можливо, ще й з огляду на те, що змінилася центральна влада. Але тут треба врахувати економічні ризики. Я думаю, що будучи все-таки членом команди «Батьківщини» і «Свободи», зважаючи на те, що країна в дуже поганому економічному стані, навряд чи ця влада йтиме на серйозні економічні ризики. Якщо ми глянемо на те як складаються стосунки з Росією – в нас будуть проблеми з газом, тому ризики будуть зважені. І.Сех тут не буде діяти на власний розсуд, а підкорятися, буде членом команди», – вважає політолог.

На її думку, І.Сех зможе пробути на посаді приблизно до осені, тобто – до нових ймовірних парламентських виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: