Співробітники Львівської облради обговорили в Польщі міжнародну співпрацю

Львівська та Волинська області мають змогу покращити свій добробут. Зокрема, в польському місті Люблін відбулося засідання робочої групи з питань опрацювання Стратегії транскордонного співробітництва Люблінського воєводства, Львівської області, Волинської області та Брестської області Білорусі на 2014-2020 роки, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛОР.

Українська та білоруська делегації, які у Любліні презентували проектні пропозиції. Ідеї щодо покращення стратегії обговорювали з директором Департаменту регіональної політики Люблінського воєводства Богданом Кавалком, заступником директора цього Департаменту Доротою Скварек та науковцями Польщі.

Як сказала радник відділу внутрішньої політики та промоції регіону  управління з гуманітарних питань та зовнішніх зв’язків Львівської обласної ради Людмила Олдак, регіони, які співпрацюють в рамках програми,  отримають фінансову допомогу на інфраструктурні, освітні та екологічні проекти. Важливо, що 90% фінансування проектів — гроші ЄС і лише 10% припадає на місцеві бюджети. «Бюджет першої програми транскордонного співробітництва на 2007-2013 роки – 187 мільйонів євро (тоді Львівщина реалізовувала двадцять проектів). На нову програму обіцяють виділити не меншу суму», – сказала вона.

Зауважимо, що Львівщина має шанс на реалізацію екологічних планів, зокрема, – боротьба із небезпечною рослиною – борщовиком Сосновського. Не бракує транспортних проектів: будівництво швидкісної залізничної колії зі Львова до Любліна та Варшави, відкриття нових міжнародних пунктів пропуску на кордоні з ЄС.

Відзначимо, що представники Польщі наразі не погодили два екологічні проекти, які висунув Департамент екології ЛОДА. Зокрема, вони стосуються  створення гідрологічного заказника «Чайковський» у  Самбірському районі та національного природного парку «Бойківщина» (на базі заказника «Пікуй» – найвищої вершини області висотою 1406 метрів над рівнем моря).

Людмила Олдак пояснила, що Самбірський район не межує з Люблінським воєводством, тому екологічні ініціативи залишилися без підтримки. Якби подібні пропозиції висунула Жовківщина, їх би підтримали.

«Усі проекти, які включені до програми пройшли громадське обговорення, як цього вимагає процедура, – зазначила пані Людмила. – Усі сторони зацікавлені, щоб програма виконувалася, гроші освоювалися. Кожна сторона буде стежити за використанням грошей».

Відзначимо, що регіон транскордонного співробітництва займає територію 99,9 тисяч квадратних кілометрів. На цій території мешкає  7 142,8 тисяч осіб.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: