Прокуратура зобов’язана виправити помилки, - Ганущин

Депутат Львівської обласної ради фракції Народного Руху України Олександр Ганущин  звернувся до новопризначеного прокурора області Володимира Гураля з проханням про створення робочої групи з метою забезпечення перегляду подань  внесених прокуратурою Львівської області, прокуратурами міст, районів,  міжрайонними прокурорами щодо оскаржень рішень місцевих рад Львівщини, проведення службових розслідувань та притягнення до відповідальності службових осіб прокуратури.

Зокрема у зверненні йдеться, що упродовж грудня 2013 - лютого 2014 року прокуратура Львівської області оскаржила понад 248 рішень органів місцевого самоврядування. Дана інформація була оприлюднена службовою особою прокуратури Львівської області, заступником прокурора області О. Годуєвим на пленарному засіданні ХХVIII сесія сесії Львівської обласної ради.

«Левова частка оскаржених рішень стосувалася оцінки політичної ситуації та підтримки програмних вимог Майдану. Цілком логічні дії органів місцевого самоврядування, на підтримку прагнень громади краю, видалися посадовим особам прокуратури Львівської області такими, що були прийняті з порушенням статті 19 Конституції України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"», - зазначає народний обранець.

Крім того, депутат Ганущин, наголошує, що ним неодноразово скеровувалися депутатські звернення на адресу посадових осіб прокуратури Львівської області з вказанням неправомірності дій та суб'єктивному і вибірковому підходах органів прокуратури при оскарженні рішень місцевих рад упродовж грудня 2013- лютого 2014 року.

«Більшість формулювань, якими послуговувались органи прокуратури при внесені подань та оскарженні в судах рішень місцевого самоврядування, зокрема з посиланням на порушення вимог статті 19 Конституції України та статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», є такими: «органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями надавати оцінку діям центральних органів влади та визнавати такі злочинними, вирішувати питання щодо реалізації зовнішньої політики держави»», - наголошує він.

Сам депутат  неодноразово вказував представникам прокуратури, що такі підходи є щонайменше дивними з практики місцевого самоврядування в Україні, а кількість подань здатна не просто вразити уяву, а й зробити висновки про те, наскільки масштабно цими питаннями зацікавилися органи прокуратури.

Ганущин припускає, що в цей самий період, органи прокуратури визначили собі на меті усіляко понизити статус місцевого самоврядування у Львівській області.

При цьому він звертає увагу, що прокуратурою не враховано, не зважаючи на всі доводи, що відповідно до статті 4 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах поєднання місцевих і державних інтересів.

Також, твердження службових осіб прокуратури Львівської області про «не наділені повноваженнями» не корелюються з частиною другою статті 4 Європейської Хартії місцевого самоврядування, а саме, що "місцеві власті в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу".

У зверненні також йдеться, що з інформації, яку отримав Ганущин  із відкритих засобів масової інформації відомо, що органи прокуратури Львівської області на місцях упродовж грудня 2013 - лютого 2014 року взяли на озброєння тактику проведення суцільних перевірок щодо законності прийнятих рішень органів місцевого самоврядування, а саме сільських, селищних та міських рад про політичну ситуацію в Україні.

«Очевидно, що раніше органи прокуратури не цікавилися такими питаннями настільки скрупульозно, щоб витребовувати регламенти рад, аудіо та відеозаписи засідань, протоколи засідань, рішення про створення лічильних комісій. Окрім цього, очевидно апріорі, вважаючи правопорушниками голів місцевих рад, прокурори всіх рівнів вимагали у них пояснення стосовно включення питань щодо політичної ситуації до порядку денного голосування та оприлюднення», - зазначає Ганущин.

Враховуючи вимоги Майдану щодо люстрації, у цій ситуації, депутат вважає, що керівництво прокуратури Львівської області мало б повторно здійснити перевірку дій посадових осіб органів прокуратури Львівської області, за підписом і за дорученнями яких були вчинені процесуальні дії у вигляді оскаржень рішень органів місцевого самоврядування прийнятих у грудні 2013 - лютому 2014 року, в котрих давалася оцінка політичної ситуації в Україні та органів центральної влади.

Прес-служба Львівської крайової організації Народного Руху України

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: