У діях окремих активістів немає конструктиву, - Гураль

Прокурор Львівської області Володимир Гураль оприлюднив звернення до мешканців області та представників ЗМІ, повідомила прес-служба обласної прокуратури

Дивись. Інфо публікує звернення у повному обсязі:

Шановні мешканці Львівщини та представники засобів масової інформації!

Ви чудово розумієте в який непростий час мені довірили очолити прокуратуру Львівської області і всю серйозність викликів, які постали перед правоохоронною системою і органами прокуратури зокрема.
Органи прокуратури, як і інші державні органи, перебувають в кризовому стані. Не виключенням є і прокуратура Львівської області. А тому, керівництвом Генеральної прокуратури України переді мною були поставлені завдання щодо стабілізації обстановки в регіоні, повернення довіри населення до прокурора як захисника його інтересів.

Для цього, у першу чергу, слід відновити справедливість стосовно громадян, які незаконно притягувались до відповідальності за участь у мирних протестних акціях, що нами і зроблено. Станом на сьогодні всі 34 кримінальних провадження, розпочаті відносно активістів, закриті у зв'язку з відсутністю складу злочину, а перевірки законності притягнення громадян до адміністративної відповідальності будуть завершені до 15 березня. Про результати перевірки ми вас обов'язково проінформуємо.

Разом з тим, ми усвідомлюємо, що порушення конституційних прав учасників акцій протесту стали можливими, у тому числі через непринципову позицію, та навіть бездіяльність працівників органів прокуратури. А тому, мною дана вказівка перевірити, які прокурори допустили такі порушення. При чому ми не будемо шукати крайніх, а в першу чергу дамо оцінку керівникам прокуратури Львівської області.

На особливому контролі знаходиться розслідування фактів застосування працівниками органів внутрішніх справ (в т.ч. «Беркуту», військовослужбовців ВВ) фізичної сили, травматичної та вогнепальної зброї до учасників мирних акцій.

Слідчими розслідувалось 63 кримінальних провадження за цими фактами, 29 з них, де виконано всі необхідні та можливі слідчі дії, скеровані для подальшого розслідування до ГПУ.
Розуміючи, що мене обов'язково запитають про зухвале затримання міліціонерами активіста Панаса О.І., повідомляю, що за цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). Винні особи будуть притягнути до відповідальності.

Той факт, що до цього часу у згаданих провадженнях не встановлені винні особи, мене не влаштовує. А тому, я докладу всіх зусиль, щоб ніхто не уникнув покарання.

Користуючись нагодою, закликаю Вас повідомляти в слідчий відділ прокуратури області факти злочинних дій працівників міліції щодо учасників мирних акцій протесту.

У разі, якщо Ви відчуєте байдуже відношення моїх підлеглих, прошу негайно про це повідомляти особисто мене.

До мене звернувся депутат Львівської обласної ради Ганущин О.О. зі зверненням про перегляд позовів органів прокуратури Львівщини, щодо оскарження рішень місцевих рад, які стосувалися політичної ситуації та підтримки програмних вимог Майдану.

Встановлено, що до Львівського окружного адміністративного суду було подано 258 таких позовів.

З цього приводу призначена службова перевірка, з метою встановлення прокурорів, які ініціювали такі позови.

Крім згаданих мною проблем, мешканців Львівщини турбує забезпечення безпеки громадян та боротьба із загально кримінальною злочинністю.

Ми спільно з органами внутрішніх справ не повинні допустити, щоб у наших містах та селах люди боялися виходити на вулицю, а передумови для цього вже є:

- спостерігається зростання кількості особливо тяжких кримінальних правопорушень (160 проти 142 у минулому році), у тому числі умисних вбивств та умисних тяжких тілесних ушкоджень;
- майже втричі збільшилась кількість крадіжок з квартир (з 58 до 157);

- рівень розкриття злочинів становить лише 24%, один з найгірших в державі.

Одною з причин такого стану в регіоні є те, що міліція деморалізована і тому не здатна ефективно боротись зі злочинністю.

Порядок у місті Львові та області забезпечується громадськими формуваннями, які спільно з працівниками міліції здійснюють патрулювання.

Проте, ви чудово розумієте, що такі громадські формування не зможуть повноцінно замінити органи внутрішніх справ як в силу їх недостатньої підготовки так і відсутності правової бази їх функціонування.
Нас почув і побачив увесь світ! Тепер дуже важливо відчути межу між Майданом та свавіллям.

Окремі радикально налаштовані громадські активісти поставили собі за мету перешкоджати нормальній діяльності прокуратури, про що з неприхованим задоволенням повідомляють навіть ЗМІ Росії.
Обурює, що вони діють шляхом навішування ярликів та неправдивих звинувачень.

В окремих засобах масової інформації повідомлялось, що я працював під керівництвом Пшонки і навіть був його близьким соратником. Так от, вся прокуратура України працювала під керівництвом Пшонки. За ті два роки, що я працював у Генеральній прокуратурі, він всього один раз зі мною говорив, і ця розмова була дуже неприємна.

Обласні прокурори, призначені Пшонкою, мали можливість досить спокійно працювати у м. Львові, а я, призначений новим в.о. Генерального прокурора України, не можу без перешкод навіть потрапити на робоче місце. Відповідно я не бачу жодного конструктиву у діях окремих активістів. Хоча їм була запропонована можливість активної участі у громадському контролі за діяльності правоохоронних органів.
Я пропоную створити громадську раду при прокуратурі області.

Запевняю Вас, що посада не є для мене настільки важливою, щоб я тримався за неї будь-якою ціною. Коли я був прокурором м. Львова, то відмовився виконувати злочинні накази керівництва Генеральної прокуратури про порушення кримінальних справ щодо опозиції в листопаді 2004 року, за що був звільнений з органів прокуратури. Лише після перемоги Помаранчевої революції я був поновлений в органах прокуратури.

При цьому хочу запевнити громадськість Львівщини, що мною забезпечується виконання обов’язків прокурора Львівської області в повному обсязі. Зокрема, 11.03.2014 після отримання інформації про пожежу у приміщенні Яворівського районного суду Львівської області, мною особисто здійснено виїзд на місце події у м. Яворів з метою координації роботи слідчо-оперативної групи та з’ясування всіх обставин вчинення загоряння. За наслідками роботи відомості про вказану подію, яка набула значного суспільного резонансу, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 194 КК України (умисне знищення або пошкодження майна вчинене шляхом підпалу).

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні взято під мій особистий контроль.

Загалом робота органів прокуратури області забезпечується максимально прозоро, прокурори на місцях готові до конструктивного діалогу, з метою вирішення всіх проблемних питань. Особисто запрошую кожного мешканця Львівщини, представників засобів масової інформації для співпраці у такій важливій сфері як захист конституційних прав і свобод громадян.

З повагою,

Прокурор Львівської області
старший радник юстиції В. Гураль

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: