У Львові згадували «Заповіт» Шевченка

На пошану 200-річчя Тараса Шевченка, у вівторок, 11 березня, о 15:00 год., у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася  концертна програма «XXI ст. і Шевченко». Солісти Львівської філармонії  – заслужена артистка України Маріанна Лаба та лауреати міжнародних конкурсів Ольга Фенюк, Віталія Голубнича, Василь Понайда у супроводі Академічного інструментального ансамблю «Високий Замок» виконали вокальні  твори українських композиторів, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі Львівської обласної філармонії.

Із промовою виступив директор бібліотеки Іван Сварник: «Я пригадую, коли вийшов ілюстрований «Кобзар» для дітей, відразу хотілося дочитати цю книгу. Хоча я читав і знав «Кобзар» з дитинства, не полишаючи  його заповіді у студентські роки. Мама напам’ять знала поезію Тараса Шевченка, батько – прозові твори поета. А мене за протест у 1973 році проти заборони святкувань ювілею Тараса  Шевченка виключили з університету  та комсомолу. Чимало українців, шануючи творчість Тараса Шевченка, йшли на заслання, в тюрми. Як писав Богдан Стельмах, ці люди йшли за волю України, яку так любив Тарас Шевченко. Зараз, коли ми звертаємося до слів «Заповіту» Шевченка, то задумуємося над сенсом буття й інакше трактуємо його «Заповіт». «Як понесе з України у синєє море. Кров ворожу…». Вдумайтеся в ці слова. Це заклик до боротьби, це жертовність, яку віддає наш народ на вівтар свободи і якої так прагнув Великий поет».

На завершення заходу вірші про Шевченка і поезії Кобзаря читали відомі львівські письменники Марія Людкевич, Ірина Вовк, Олесь Дяк, Олександр Гордон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: