На Львівщину прибув представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (фото)

Для надання консультаційної допомоги щодо забезпечення притулком жителів Криму та Східних областей України до Львова прибув радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко, а також старший юрист Всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист» Антон Максимов, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛОДА.

З представниками УВКБ ООН сьогодні зустрілись заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Яковець, Представник МЗС України у Львові В’ячеслав Войнаровський, депутати Львівської обласної ради Павло Хобзей та Олег Рісний.

Дмитро Плечко розповів про досвід роботи з біженцями, зокрема про особливості попереднього збору інформації про осіб, котрі виїжджатимуть з територій АР Крим у зв’язку з небезпекою, пов’язаною із зовнішнім втручанням, та облаштування пунктів прийому громадян. Також учасники зустрічі розглянули основні питання щодо взаємодії та координації роботи владних структур і громадськості, місця перебування кримчан на території Львівської області.

Як повідомила Оксана Яковець, на сьогодні Львівщина прийняла 630 людей, основну частину яких становлять жителі півострова Крим, зокрема із Сімферополя, Севастополя, Ялти, Феодосії, Керчі. Для розміщення задіяна більша половина області, зокрема місто Львів, Пустомитівський, Кам’янко-Бузький, Яворівський, Сколівський, Перемишляський, Золочівський райони.

«Із загальної кількості прийнятих людей 347 дорослих та 283 дітей. В основному приїжджають родини з дітьми. Найбільша сім’я поки що – це семеро дітей різного віку, найменшому гостю з Криму виповнилось лише 1,5 місяці», – розповіла вона.

Родинам, котрі виявили бажання тимчасово проживати на території області, надається безкоштовне житло та необхідна медична допомога, дбають про влаштування дітей у школи та дошкільні установи, а також здійснюється соціальний супровід.

«Максимально задіяні мешканці нашої області, котрі виявляють бажання розмістити у себе співвітчизників із Криму, а також санаторно-курортні заклади. Галичани та місцеві підприємці активно допомагають прийнятим сім’ям, зокрема продуктами харчування. Ми розглядаємо можливість для навчання дітей у львівських вищих навчальних закладах. Також погоджені питання щодо забезпечення усіх соціальних виплат та пенсій для гостей з Криму», – зазначила О.Яковець.

За словами заступника директора департаменту соціального захисту населення, можливість прияти співвітчизників опрацьовують й інші західні області нашої держави. «На сьогодні Львівщина вже готова прийняти у закладах санаторно-курортного типу близько 1200 осіб, для яких буде забезпечено усі необхідні умови для проживання», – додала вона.

Своєю чергою Дмитро Плечко відзначив особливу гостинність галичан та координацію роботи, яку налагоджено у Львівській області. «Ваш приклад організації роботи заслуговує на повагу. Усі в захваті від гостинності Західної України», – сказав він.

Радник з правових питань УВКБ ООН також розповів, що має намір зустрітись із представниками Державної служби надзвичайних ситуацій України, міграційної та митної служб у Львівській області з метою обговорення питань щодо облаштування координаційного штабу та можливості безвізового перетину українсько-польського кордону для біженців.

На зустрічі також було домовлено, що у разі необхідності з наступного тижня у Львівській облдержадміністрації працюватиме представник УВКБ ООН, який надаватиме консультаційну допомогу з питань роботи із біженцями.

комісар-ООН2 комісар-ООН3 комісар-ООН4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: