Львівським школярам розповідають про «Кобзар» Шевченка

14 березня у стінах найдавнішої в Україні Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) відбулися відкриті уроки «Віч-на-віч із Кобзарем», присвячені 200-літтю Тараса Григоровича Шевченка. Екскурсії для вчителів та учнів здійснювали працівники культурно-просвітницького відділу, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛМР.

Під час екскурсії директор Наукової бібліотеки Василь Кметь розповів учням не лише про «Кобзар» Тараса Григоровича Шевченка, але й про велику постать поета: не кріпака, а елітного поета, художника, який сформував ідею українства.

«Чому Шевченко такий цікавий для нашої культури, адже було багато письменників, які творили в різні часи? У дев’ятнадцятому сторіччі він здійснив справжній переворот – мова його поезії стала універсальним засобом передання української дійсності. Бунтар, колишній козак, який сьогодні принижений і бідний, ще вчора боровся і знову боротиметься завтра – саме таким був Тарас Григорович Шевченко», - сказав директор Наукової бібліотеки.

«Ми розповідаємо школярам про перше видання «Кобзаря» Шевченка 1840 року, про санкт-петербурзьке видання, про твори, які вийшли в Ляйпцігу за ініціативи Пантелеймона Куліша. Також є стенди, присвячені галицьким виданням «Кобзаря» та перекладам цієї книги різними мовами світу. Окрасою нашої колекції є «Кобзар» 2013 року в перекладі британки Віри Річ», - прокоментувала працівник відділу культурно-просвітницької роботи Наукової бібліотеки ЛНУ  імені Івана Франка Вікторія Кметь.

Після екскурсії для дітей відбулась міні-вікторина: їм роздали закладки з ілюстраціями відомого художника Євгена Безніска до поезії Шевченка, на звороті яких були різні уривки творів легендарного поета, які діти мали вгадати. Перемогу в конкурсі одержала Марта Романко, учениця середньої школи №1 м. Львова, якій подарували «Кобзар».

«Тарас Шевченко – відомий поет, який написав чудові твори, серед яких і мій улюблений «Катерина», - розповідає школярка.

«Як ніколи, у тій ситуації, яка виникла сьогодні в Україні, мусимо повертатися до витоків, до всього багатства української культури: до червоної калини, до вишиванки і, звісно, до творчості Тараса Шевченка», – зазначив Максим Тишк, вчитель історії, середня школа №1 м. Львів.

«Шевченко - великий політичний діяч, не тільки письменник, а й художник, людина, яка постійно хотіла вчитися чомусь новому, багато  досягти в житті, поет ніколи не здавався, тому він цікавий для мене», - додав Роман Озимок, учень середньої школи №1 м. Львова.

Нагадаємо, відкриті уроки у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Драгоманова, 5) триватимуть щодня крім вихідних до 30 травня 2014 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: