На "Аукціоні націй" зібрали 400 тисяч гривень

Рекордну суму – більше 400 тис.грн – вдалось зібрати студентам Університету банківської справи НБУ за результатами проведення благодійних концертів та Тихого аукціону у рамках проекту «Восьмий Аукціон надій «Шевченко live». Проект також уже став рекордним, порівняно з попередніми, за кількістю залучених партнерів та проведених заходів.

Нагадаємо, ще на початку навчального року студенти Університету банківської справи НБУ оголосили в освітньому закладі рік Шевченка та визначили мету уже восьмого традиційного щорічного «Аукціону надій». Нею стало відновлення дубової алеї у селі Моринці (Черкаська обл.), що розташована на території історико-культурного заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка», та була посаджена 50 років тому українцями з діаспори. Після ремонту в зеленій оазі Моринців з’явиться огорожа, лавки, вистелені доріжки. Студенти також задумали встановити у парку буккросингову шафу з українською літературою, аби кожен бажаючий міг провести тут час з книгою чи навіть взяти її почитати додому. Окрім цього, молодь запропонувала чимало цікавих заходів протягом року націлених на популяризацію творчості Шевченка, осучаснення його сприйняття, мотивацію до прочитання його поезій. Серед них – зустрічі з родичами Шевченка чи шевченкознавцями, які змогли розповісти першокурсникам про невідомі факти з життя Кобзаря. Також студенти зініціювали та провели дискотеку «Шевченко drive», де танцювали під музику українських виконавців.

Зимовий період став часом проведення благодійних концертів. Кожен інститут (а їх є п’ять – у Львові, Харкові, Черкасах, Севастополі та Києв і) Університету знайшов театр-партнера, що допоміг в реалізації задуманого. Кошти вдалось виручити завдяки продажу квитків та проведенню благодійних лотерей.

Зібрані кошти дали змогу уже розпочати роботи у парку. 50 тис грн. з них студенти одноголосно вирішили пожертвувати на допомогу двом пораненим під час сутичок 20 лютого на Майдані -  сотнику Народної самооборони Євгенові Сагуйченку та активісту Василеві Галамаю.  

Днями заключний концерт пройшов у Черкаській обласній філармонії, йому передували благодійні торги, що цьогоріч пройшли у форматі Тихого аукціону. На продаж було виставлено 53 лоти, що надали відомі особистості та компанії. Велика частка лотів тематично пов’язана з іменем Т.Шевченка. Найдорожче продано серію робіт «НБУ очима дітей» за 5 тис.грн

Директор заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Богдан Писар розповів, що хоча підготовку до ювілею святкування розпочали ще минулого року, більшість шевченківських об'єктів не готові до прийому туристів. З початку року фінансування призупинили. У Будищі заморозили реконструкцію літньої резиденції пана Енгельгардта, де козачкував Тарас. Та і через не просту ситуацію в країні – ювілей Шевченка пройшов на його Батьківщині досить скромно. Отож, Богдан Писар сказав, що ініціатива Університету є справжнім подарунком Кобзареві, вона дуже слушна та важлива. «Місце, де родився Тарас Шевченко, має бути туристичною окрасою України. І відновлена дубова алея обов’язково стане родзинкою Моринців», - наголосив директор заповідника. 

Голова студентської координаційної ради Надія Панкратова повідомила, що проект «Шевченко live» продовжує свої заходи. 9 березня з ініціативи студентів  Університету банківської справи НБУ та Українського католицького університету відбувся міжнародний флеш-моб «Весь світ читає Шевченка». Найближчим часом студенти готуються до встановлення рекорду з найтривалішого читання віршів Шевченка «Це не сон» у відновленому парку, наповнення букросингової шафи,  показ мод «Шевченко Style» під час «Тижня вишиванок» в інститутах УБС НБУ.

За інформацією ректора Університету Тамари Смовженко, про своє бажання долучитись до квітневої толоки у дубовій алеї уже зголосились такі моральні світочі країни як патріарх Філарет та Блаженнійший Любомир Гузар. Керівник ВНЗ подякувала усім, хто протягнув руку підтримки у проведенні проекту, адже усі вони допомогли зберегти особливу алею для нащадків. Ректор розповіла, що надавачами лотів та їх покупцями стали меценати з усіх куточків України. «Шевченко єднає українців і наша акція є свідченням того, що Україна талановита та єдина», - наголосила Тамара Смовженко.

Прес-служба УБС НБУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: