У Національному природному парку «Північне Поділля» відкрили сезон активних мандрів (фото)

Сонячно-весняна мелодія природи Національного природного парку «Північне Поділля» розкриває свої обійми для усіх, хто любить мандрувати просторами рідного краю. Адже після малосніжної зими до нас, в оцей несказанно мальовничий куточок Україну, з неабиякою впевненістю завітала рання весна. З перших своїх днів вона по-материнськи оберігала, плекала та накопичувала безмежжя сонячного світла й тепла для того, щоб сьогодні воднораз виплеснути його назовні й розбудити приспане многоцвіття рослинності, додати мелодійності щебету дзвінкоголосого птаства, а людям подарувати віру й надію у день прийдешній. 

Навесні піша чи велосипедна мандрівка мальовничими територіями НПП «Північне Поділля», схожа на подорож у казкову країну. Для туристів однією із найпривабливіших таких ділянок є лісисте горбогір’я Вороняцького кряжу навколо комплексної пам’ятки природи «Триніг». У барвистому розмаїтті квітів, які тут розквітають ранньою весною, можна бачити печіночниці звичайні, що в народі називаються пролісками, анемони дібровні та анемони жовтецеві, ряст проміжний та зірочки жовті. Однак, чи не найкрасивішими серед квіткового розмаїття цієї казкової місцевості парку є медунка м’яка. Її синьо-рожевими квітками рясно усипані лісисті схили вершини «Триніг».

Серед інших видів флори, що заслуговують уваги мандрівників, тут зростають і барвисто квітують весною кущі вовчих ягід звичайних, береза темна (цей вид флори внесено до Червоної книги України), а також багатолітні буки, яких, безсумнівно, можна назвати буками-патріархами.

Окрім розмаїття флори, у лісах навколо пам’ятки природи «Триніг» увагу туристів приваблює нечисленна кількість птахів. Тут можна побачити дятла чорного, жовну зелену та лелеку чорну, які внесені до Червоної книги України, синицю довгохвосту, одуда, іволгу, синицю блакитну, які знаходяться під охороною Бернської конвенції. А ще в лісах гори «Тринога» стрічається волове очко – один з найменших європейських птахів. Маса тіла цієї пташини становить 9-11 г, довжина – до 10 см.

Для туристів ентомологів-аматорів на цій території парку безперечно буде цікаво зустріти жука-носорога, який є рідкісним у нашій місцевості, червонокнижного метелика махаона та інших принадливих комах.

Проте, найбільшу зацікавленість і дивовижність у туристів цієї території парку викликають віковічні скелі, що є залишками старих гір з глибини Сарматського моря, яке було теплою внутріконтинентальною водоймою й відступило кілька мільйонів років тому, на початку антропогенового періоду. Сьогодні одна із скель має вигляд лагідного звіря, що стоїть на трьох ногах. Звідси і назва «Триніг». На сусідній вершині гори Збараж теж немало скелястого каміння. Одного із кам’яних валунів, що суворо надвисає із вершини гори, мешканці навколишніх сіл називають камінь-кат. У 1923 році тут видобували каміння й один із валунів придушив каменяра. Про трагедію дев’яностолітньої давності свідчить напис, викарбуваний на кам’яній площині поруч із валуном, якого сьогодні можна бачити на горі Збараж.

Окрім того, на території комплексної пам’ятки природи «Триніг» Національного природного парку «Північне Поділля» є ще багато інших неординарних об’єктів дивовижних форм з цікавою історією. Також на цій ділянці парку можна оглянути колишню каменоломню, залишки військових бліндажів періоду Другої світової війни, природні джерела з іскристою прохолодною водицею тощо.

Однак, плануючи туристичні походи по Вороняцькому горбогір’ю, слід пам’ятати, що тут є дуже багато територій, відведених під природоохоронні об’єкти,  які належать Національному природному парку «Північне Поділля». Отже, для турпоходів мандрівникам необхідно одержати дозвіл в адміністрації парку та дотримуватися певних правил поведінки й техніки безпеки. Не забуваймо, що гори Вороняки – це своєрідний природний музей у поєднанні із ботанічним садом та зоологічним парком, який необхідно оберігати. Відтак, адміністрація НПП «Північне Поділля» звертається до кожного, хто збирається у мандрівку по Вороняцькому кряжу, з проханням допомогти зберегти унікальну природність мальовничих ландшафтів краю Північно-Подільської височини для майбутніх поколінь.

Відділ рекреації та туризму НПП «Північне Поділля».

скелі2 скелі3 скелі4 скелі5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: