Для чого Львівській обласній раді «жовта газета»?

Львівська обласна рада розбазарила минулого року близько 250 тис.грн. коштів обласного бюджету на видання свого друкованого ЗМІ “Львівщина. Газета Львівської обласної ради”, у якій мали б публікуватись акти Львівської обласної ради та обласної адміністрації, проекти таких актів та звіти про ефективність витрачання коштів обласного бюджету, звіти депутатів або розпорядження комунальним майном. Натомість, газета активно пише про будинки Версаче і Мати Харі, заміновані “МакДональдси”, скрипки “Титаніка”, різноманітні рецепти; анекдоти, життєві мудрості. Чи мають кошти територіальної громади Львівської області витрачатись на такі публікації і на такий засіб масової інформації?

Так, у своїй відповіді на запит ГО ІПЦ “Наше право”, Львівська обласна рада повідомила, що заснований нею друкований засіб масової інформації “Львівщина. Газета Львівської обласної ради” буде інформувати населення Львівської області з питань суспільно-політичного, соціально-економічного, культурного життя Львівщини, висвітлювати діяльність Львівської обласної ради, інших органів місцевого самоврядування області.

З відповіді випливає, що з моменту заснування ЗМІ, обласна рада не планувала оприлюднювати в ньому прийняті акти і не визнала його офіційним друкованим виданням. Проте, згідно Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства на 2013 рік та нещодавно внесених до неї змін, на фінансову підтримку ЗМІ “Львівщина. Газета Львівської обласної ради” виділено 244,0 тис. грн.

Що публікує газета “Львівщина”?

З аналізу 11 номерів друкованого засобу “Львівщина. Газета Львівської обласної ради”, що вийшли в світ в 2013 році (станом на 11 листопада 2013 року), виявлено такі висвітлені тематики і кількість їх сторінок: інформація про ЛОР - близько 4 сторінок; інформація про ЛОДА - близько 1 сторінки; офіційні акти ЛОР - відсутня інформація; офіційні акти ОДА - відсутня інформація; культура, спорт, медицина - близько 45 сторінок;. реклама - відсутня інформація; інтерв’ю із депутатами чи службовцями ЛОР/ЛОДА - близько 1/3 сторінки; соціальні проблеми - близько 16 сторінок; економічні питання - близько 15 сторінок;. діяльність ГО - близько 1 сторінки; інше (кулінарія, життєва мудрість, анекдоти) - близько 2 сторінок.

Звідси випливає такий відсоток, який займає кожна тематика, зокрема: близько 51 % - інформація про культуру, спорт, медицину; близько 18% - інформація про соціальні проблеми; близько 17% - інформація про економічні питання; близько 4,5% - інформація про ЛОР; близько 2,2 % - інформація про інші питання (кулінарія, життєва мудрість, анекдоти); близько 1,1% - інформація про ЛОДА; близько 1,1% - інформація про діяльність ГО; близько 0,5% - інформація про інтерв’ю із депутатами чи службовцями ЛОР/ЛОДА.

“Згорів будинок легендарної Мати Харі” або публікації не в тему...

Якщо висвітлення газетою обласної ради соціальних, культурних та економічних питань ще відповідає певній логіці і сприяє донесенню до населення важливої інформації, то деякі підготовлені в 2013 році публікації повністю виходять за межі діяльності обласної ради. Та й взагалі за межі всієї України. Ось перелік найбільш яскравих з них: “Будинок Версаче пішов з молотка”; “Жартівник “замінував” польські “МакДональдси”; - “Карпати” знов програли в футбол”; “Президент Туркменістану написав роман”; “Згорів будинок легендарної Мати Харі”; “Продали скрипку з “Титаніка”; “Прапор Європейської автономної області Російської Федерації: перевірка на гомосексуалізм”; “Вершину Кавказу назвуть іменем Івана Павла II”; “Apple - найбагатше яблучко”; Рецепти; анекдоти, життєві мудрості.

Загалом важко уявити, яке відношення вищевказана інформація може мати до діяльності Львівської обласної ради, її посадових осіб, депутатів, та який інтерес вона становить для жителів Львівської області.

А як треба?

Сам факт заснування обласною радою власного друкованого засобу масової інформації є позитивним. Але, згідно чинного законодавства такий ЗМІ має бути визнаний її офіційним друкованим видання та здійснювати офіційне публікування нормативних актів. Так, Закон України “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” вказує, що рішення органів місцевого самоврядування, інші нормативно-правові акти публікуються в офіційних виданнях (відомостях, бюлетенях, збірниках, інформаційних листках тощо) та друкованих засобах масової інформації відповідних органів місцевого самоврядування.

Львівська обласна рада та Львівська обласна адміністрація мають всі можливості для публікування своїх актів, в тому числі і фінансові. Тому висвітлення нею публікацій з ряду питань, що не мають відношення до її діяльності, є незрозумілим. Та змушує сумніватись в доцільності бюджетного фінансування такого друкованого засобу масової інформації.

Тетяна Дембіцька, експерт ІПЦ «НАШЕ ПРАВО»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: