Крим хочуть перейменувати

Депутат фракції ЛДПР в російському парламенті Михайло Дегтярьов направив листа до спікера кримського парламенту Володимира Константинова, в якому запропонував передбачити для півострова другу назву - Таврида

На його думку, це сприятиме «відновленню послідовності між різними періодами історії Криму», повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російську газету «Известия».

«Крим - це земля з унікальною історією, де багато народів пліч-о-пліч мирно живуть і працюють. І колись він називався і Таврійської губернією, і Тавридою, і Кримською областю, тому я вважаю, що потрібно скористатися унікальним шансом, який дає нам російська Конституція, - встановити подвійну назву. Це воєдино зв'яже всю історію Криму», - підкреслив Дегтярьов.

В свою чергу отаман Чорноморської козачої сотні Анатолій Маретто вважає пропозицію ЛДПР неприйнятною.

«Не треба нам подвійної назви. Просто перейменувати в Таврію або Тавриду. Крим - це кримсько-татарська назва, для нас вона - символ 300 років промислової работоргівлі, коли кримські татари робили набіги на російські землі, сотні тисяч забирали в полон», - пояснює отаман.

Під античним ім'ям Таврида Крим відомий з V ст. до н.е. Після його завоювання в XIII столітті татаро-монголами було засновано місто Кирим (зараз - Старий Крим), що стало столицею Кримського емірату і дало назву всьому півострову. У 1783 році він увійшов до складу Російської імперії. На його території була створена Таврійська область, пізніше - Таврійська губернія. Після поразки Білого руху в 1920 році на півострові була утворена Кримська АРСР, яка увійшла до складу РРФСР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: