У Львові прийняли програму поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування

На засіданні сесії ЛМР затвердили Комплексну муніципальну програму поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у Львові на 2014 – 1017рр.

Як зазначили в управлінні екології та благоустрою ЛМР, неефективне управління електронними відходами наносить шкоду довкіллю та здоров’ю людини. Тому розробка комплексної програми поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові є актуальною і покликана вирішити одночасно декілька важливих проблем – екологічні, економічні та соціальні.

Поштовхом для розробки програми і її впровадження стало укладення  Грантового договору – Зовнішня діяльність Європейського Союзу – IPBU.02.01.00-76-742/11-00,  укладеного між Міністерством регіонального розвитку республіки Польща, яке представляє Європейський Союз в рамках «Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна на 2007 – 2013 роки», що співфінансується за кошти міжнародної технічної допомоги Європейського союзу (ЄІСП), та Департаментом містобудування Львівської міської ради (заявник і головний партнер проекту) з метою реалізації проекту «Створення муніципальної системи поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Люблін».

Небезпечні відходи побутового електронного та електричного устаткування містять важкі метали, які потрапляють у ґрунт, поверхневі та підземні води, забруднюючи їх. Загалом сфера поводження з ТПВ залишається однією з найбільш актуальних проблем міста.

«У місті діють пункти збору деякої вторинної сировини та розпочато налагодження роздільного збору певних видів відходів – паперу, скла, пластику. Але сортування небезпечних відходів побутового електронного та електричного устаткування не налагоджено. Дуже мляво проводяться еколого-освітні заходи щодо здійснення роздільного збору відходів, зокрема шкоди для довкілля від використаних батарейок та люмінесцентних ламп, викинутих разом із іншими відходами у смітник.

Реалізація Комплексної муніципальної програми поводження з відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові - це створення цілісної спеціалізованої системи комплексного вирішення економічних, екологічних та соціальних завдань, що дасть змогу зменшити обсяги захоронення відходів побутового електронного та електричного обладнання, призведе до зменшення їх негативного впливу на здоров’я людини та на навколишнє природне середовище, створить передумови для забезпечення максимально повного та ефективного  збирання, утилізації та знешкодження цих відходів, стане основою для впровадження та реалізації інших програм у сфері охорони довкілля та ефективного управління відходами, реалізації окремих проектів, в тому числі із залученням коштів міжнародної технічної допомоги, інших зовнішніх фінансових механізмів», - зазначили в управлінні екології та благоустрою ЛМР.

 

Основними пріоритетними завданнями реалізації програми є:

  • Зменшення обсягів захоронення небезпечних відходів, зокрема відходів побутового електронного і електричного устаткування, шляхом застосування сучасних ефективних методів їх збирання, перевезення, зберігання, переробки, утилізації та знешкодження.
  • Створення у місті Львові єдиного узгодженого механізму поводження з відходами побутового електронного і електричного устаткування, в тому числі із застосуванням комплексних технологічних рішень для створення замкнутого  циклу переробки відходів (збирання, перевезення, накопичення, сортування, екологічно безпечна переробка чи утилізація).
  • Підготовка пропозицій по вдосконаленню нормативно-правової бази у сфері поводження з відходами побутового електронного і електричного устаткування.
  • Впровадження ефективної системи управління у сфері поводження з відходами побутового електронного і електричного устаткування на рівні міста.
  • Проведення послідовної та узгодженої інформаційно-просвітницької та інформаційно-виховної роботи, спрямованої на інформування мешканців міста про необхідність застосування екологічно безпечних шляхів поводження з відходами побутового електричного та електронного устаткування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: