У Дрогобицькому районі планується створення унікальної лічниці

На сьогодні погода приготувала Львівщині грози

Директор Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ростислав Ступницький та директор державної установи науково-практичний медичний центр «Реабілітація» МОЗ України, професор Іван Лемко спільно з групою провідних фахівців зі спелеотерапії та медичних працівників відвідали ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал». Головною метою поїздки було вивчення можливостей соляної шахти для створення у ній унікальної лічниці. Останнім часом спелеологи та інші дотичні до цієї галузі науковці детально обстежили підземні виробки і зібрали матеріали для проведення відповідних досліджень.

Попередні висновки дають підставу стверджувати, що лікувальний ефект в Стебницькій шахті буде кращим, ніж у соляній шахті Велічка в Польщі та в інших спелеолікарнях Європи та СНД. Так, зокрема, стверджує професор І. Лемко, який довгий час очолював Солотвинську лічницю. На превеликий жаль сьогодні всі соляні шахти Солотвино повністю затоплені, і унікальна оздоровниця втрачена назавжди. В той же час десятки і сотні тисяч українців потребують спелеотерапевтичного лікування, яке має хороший ефект при десятках різних хвороб, в першу чергу бронхіальної астми, хронічних бронхітів, алергічних захворювань.

Стебницька шахта, в якій планується відкрити лікарню, існує понад 160 років, повністю безпечна – відсутній метан, радіаційний фон не підвищений. За всі останні роки тут не відбулося жодних руйнувань, жодних притоків води. Шахта розташована за два кілометри від центру Трускавця, а це даватиме можливість пацієнтам санаторіїв Трускавця поєднувати бальнеологічне лікування зі спелеотерапевтичним.

За словами директора Департаменту охорони здоров’я Ростислава Ступницького: «Сподіваємось, що тісна співпраця ПАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» та Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА при залученні Стебницької міської лікарні, де можна створити стаціонарне відділення для лікування пацієнтів за допомогою спелеотерапії, дозволить отримувати унікальні результати.»

В даний час науковці продовжують опрацьовувати дані, отримані при дослідженні підземних виробок, а також планують розпочати розробку техніко-економічного обґрунтування облаштування спелеолікарні.

 Прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: