У Львові обговорили питання щодо стимулювання створення ОСББ у центральній частині міста

У Львові відбувся одноденний семінар на тему «Створення ОСББ в історичній частині міста – безвихідь чи альтернатива?». Серед організаторів – Львівська міська рада, Інститут міста і спільний українсько-німецький проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛМР.

Маючи історичну забудову в центрі міста, Львів володіє унікальною спадщиною зі спорудами різних епох, до того ж, здебільшого непогано збереженими. Тому з 1998 року він належить до списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Однак є досить багато будівель, які перебувають у поганому стані. Ані місто, ані окремі власники не мають достатніх фінансових засобів для здійснення інвестицій у необхідну реставрацію будинків, включно з технічною інфраструктурою, такою як труби водопостачання і водовідведення, електричні кабелі тощо.

Заснування ОСББ вважається передумовою для зростання готовності до інвестування у житловий фонд. Але те, що відносно непогано функціонує у нових, віддалених від центру мікрорайонах, в історичній частині міста не користується популярністю. Тому завданням семінару було з’ясувати, з яких причин в історичній частині міста є лише невелика кількість ОСББ, з якими особливими проблемами доводиться боротись власникам квартир у центрі Львова, який вклад можуть внести ОСББ і які існують альтернативні моделі – в Україні й у світі.

На семінар були запрошені представники Львівської міської ради, Інституту міста, GIZ, громадських організацій та банків. Вони мали нагоду розглянути ці питання і протягом одного дня обмінятися досвідом, обговорити можливості рішень і розробити основні напрямки плану дій. У результаті було домовлено про наступне:

  • названі вище учасники співпрацюватимуть і надалі, зокрема підготують і проведуть спільну інформаційну кампанію;
  • вони спільно працюватимуть над тим, щоб розширити існуючі навчальні пропозиції для управителів ОСББ, змінивши їх відповідно до потреб мешканців старої частини міста;
  • у майбутньому в рамках програм співфінансування, запроваджених проектом GIZ спільно з ЛМР (наприклад, Програма реставрації брам, Програма реставрації сходових кліток чи Програма благоустрою дворів), більше уваги приділятиметься згуртуванню мешканців будинку для спільної діяльності щодо покращення рівня проживання у будинку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: