Ініціатива із створення Громадської ради при прокуратурі області є нікчемною, - експерти

Центр «Наше право» вважає ініціативу прокурора Львівської області із створення Громадської ради при прокуратурі помилковою, нікчемною та «висмоктаним із пальця». Жодних правових підстав для її функціонування де-юре не існує. Винятком може бути хіба що можливість утворення науково-методичної ради, що передбачено у статті 51 Закону «Про прокуратуру». Але про це у запропонованому прокуратурою проекті Положення не йдеться.

Центр «Наше право» звертає увагу прокуратури Львівської області на те, що Постанова КМУ від 3.11.2010 р. № 996 стосується органів виконавчої влади і немає найменшого відношення до органів прокуратури. Дана постанова забезпечує механізм реалізації конституційного права громадян на участь в управлінні державними справами. Окрім цього, питання здійснення прокурорської діяльності та громадського контролю має чітке і вичерпне регулювання у законодавчих актах. На жаль, чинний Закон «Про прокуратуру» встановлює механізми інформування громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення (ст.51-1).

Експерти центру вважають, що такі ініціативи є цілковито помилковими, і насамперед мають на меті дискредитацію самої ідеї «дорадчої демократії», створення псевдо-органів для незрозумілих завдань. Ми закликаємо обласну прокуратури не виходити за межі своїх повноважень стосовно імплементації в свою систему незрозумілих утворень, а займатися  питаннями утвердження верховенства права та закону,  зміцнення  правопорядку,  захисту держави і громадян від неправомірних посягань, зазначають експерти центру.

Будь-яке рішення про створення непередбачених утворень при органах прокуратури повинні бути піддані оцінці на предмет відповідності положенням Закону «Про прокуратуру» та визначених повноважень.

Прес-служба ІПЦ «НАШЕ ПРАВО»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: