"Свобода" робить заяви, які сприяють плану Кремля, - експерт

Після Майдану громадяни України прискіпливо спостерігають за діями всіх політичних сил, а надто парламентських. Під критику на Львівщині потрапило і партія «Свобода», яка на останніх парламентських виборах тут набрала майже 40% голосів. За що ж критикують тих, кого ще нещодавно активно підтримували?

Є два індикатори, що вказують, чи виправдовує партія сподівання виборців: це реалізація програми і наявність необхідного для цього кадрового потенціалу.

«Радикальна складова програми «Свободи» виявилась доброю в умовах боротьби за владу, а коли партія перейшла до влади, то її програма має бути змінена. Входження «Свободи» до структур влади показує те, що вона має проблему з кадровим потенціалом, не має добре підготовлених фахівців, які могли б обіймати ті посади, які належать до числа політичних», – вважає професор політології Анатолій Романюк.

За брак управлінського досвіду критикують призначену на посаду голови Львівської обладміністрації Ірину Сех. До того ж, пані Сех досі ще не склала мандат народного депутата-мажоритарника від ВО «Свобода» і суміщає посади, що є порушенням чинного законодавства.

Громадські активісти виступають і проти кулуарних призначень. «Знову починаються маніпуляції довкола голів райадмінстрацій», каже Андрій Білий, який днями разом з іншими активістами Самооборони з Дрогобича протестував біля приміщення ОДА. І тепер, коли фактично представники ВО «Свобода» керують областю, стане очевидним, чи відповідають свободівці тим гаслам, з якими вони йшли у парламент.

«Свободу» критикують за діяльність у парламенті

Виборці критикують також діяльність ВО «Свобода» у парламенті. Ця політична сила не реалізовує свою програму у законах, зауважує політолог Любомира Мандзій, хоча вже при владі. Дії партії «були спрямовані не на конструктив, а на деструктив, партія не намагалась шукати порозуміння через діалог, а воліла все списувати на те, що перебуває в опозиції».

Про те, що ВО «Свобода» не виправдала очікувань людей, говорить і керівник громадської організації «Комітет виборців України» на Львівщині Оксана Дащаківська. Адже люди очікували чіткого плану дій від цієї партії і не розуміють боротьби за владу у складний для країни час, пише Радіо Свобода.

«Для виборця ключовими залишились два законопроекти, які «Свобода» подала у парламенті: це про заборону абортів і другий, проголосований після Майдану, про мову, який збурив суспільство. Ці два законопроекти є ілюстрацією того, чим займалась «Свобода», яка не займалась господарськими, політичними питаннями, об’єднуючими справа, а готова «Свобода» відстоювати власні цілі і відволікати увагу виборців від якихось інших важливих проблем», – вважає керівник громадської організації «Комітет виборців України» на Львівщині Оксана Дащаківська.

Очікування були марними?

Найбільше несприйняття галичан викликало те, що ВО «Свобода», піднявши мовне питання, лише посилило напруження в країні, а інцидент у кабінеті тимчасового керівника НТКУ створив картинку для антиукраїнської пропаганди у російських ЗМІ й дав аргумент проти України постійному представнику Росії в ООН Віталію Чуркіну.

«Замість того, щоб виконувати функції парламентської фракції і ухвалювати закони, які б сприяли українському книговиданню чи перекладам фільмів  українською мовою, лунали голослівні заяви, які сприяли плану Кремля і Медведчука щодо поділу України на Схід і Захід»,– зауважив громадський активіст Андрій Рожнятовський.

Виборці ж очікували, що партія «Свобода» протидіятиме не лише антиукраїнській політиці, але й вирішуватиме економічні проблеми. Стежили люди й за поведінкою народних депутатів від цієї політичної сили під час подій на Майдані і сподівались, що свободівці діятимуть чітко, злагоджено і з відповідальністю за долю країни.

Однак більшість виборців не усвідомлюють, що голосуючи за ВО «Свобода» у 2012 році, вони певною мірою перекладали на цю політичну силу свою відповідальність за державу й оцінювали її представників через призму власних стереотипів та уявлень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: