Автомобілісти Львівщини пікетували Ірину Сех (фото, відео)

Вчора, 26 березня, близько 60 автомобілів заблокували проїзд по вулиці Винниченка навпроти Львівської обласної державної адміністрації вимагаючи зустрічі з губернатором, Іриною Сех, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

Після того, як Ірина Сех вийшла до пікетувальників, вони озвучили їй свої вимоги, котрі полягали в підтримці законопроекту № 42 38,  про  якнайшвидше скасування утилізаційного збору та внесення змін до законодавства щодо стягнення імпортного акцизного податку на автомобілі.

"Ми зібралися тут для того, щоб звернутися до пані Сех з проханням щоб воно зв'язалася з в.о. Президента України Олександром Турчиновим і повідомила йому, що громадськість Львова та області хоче підтримати законопроект, котрий мав бути проголосований ще вчора і котрий був поставлений на порядок денний і не був проголосований. Сьогодні вже друга година, а за цей законопроект не голосують і відкладають його на якийсь задній план", - розповів один з активістів марної акції протесту, пан Степан.

пікет-сех2

Після того, як протестувальники озвучили свої вимоги до Ірини Сех, остання зажадала письмово викладення своїх вимог з підписами пікетувальників. Разом з автомобілістами на пікет прийшли досвідчені юристи, котрі оперативно склали відповідний письмовий документ та зібрали близько 125 підписів учасників протесту.

Під час зустрічі з делегатами автомобілістів, котрі принесли Ірині Сех заяву, губернатор Львівщини погодилась переслати письмове звернення спецпоштою на адресу Олександра Турчинова, але телефонувати йому відмовилась мотивуючи це тим, що він зараз веде сесію Верховної Ради України. Чи був телефонний дзвінок згодом, наразі не відомо.

Не особливо задоволені з результату зустрічі з Іриною Сех, автомобілісти Львівщини зберуться сьогодні під стінами Верховної Ради України і буду вимагати голосування за законопроект № 4238.

"По нашому сьогоднішньому зверненню  по скасуванню утилізаційного збору ми звернулися до пані Ірини Сех. Вона має відреагувати позитивно в нашу сторону. Наразі переговори склалися 50 на 50, вона якби десь поспішала і до кінця конкретно нам не дала чіткої відповіді. Завтра зранку ми будемо в Києві, будемо там так само протестувати і вимагати винесення цього законопроекту на сесію Верховної Ради України" - повідомив один з учасників акції протесту.

пікет-сех3

Нагадаємо, законопроект № 4238 передбачає скасування введеного в Україні від 1 вересня минулого року утилізаційного збору на автотранспортні засоби (як нові, так і старі), від сплати якого звільнені автовиробники під гарантії створення потужностей для прийому і розбирання утилізованих транспортних засобів (ТЗ).

Суми утилізаційного податку з нових легкових автомобілів складають від 4,73 до 30,2 тис. грн, старих - 9,46-60,5 тис. грн залежно від об'єму двигуна, інших ТЗ - від 8,8 тис. до 14,7 тис. грн для нових і від 17,6 тис. до 29,4 тис. грн для старих залежно від маси.

На думку авторів законопроекту, цей збір суперечить нормам Світової організації торгівлі ( СОТ), і не визначає засади створення та розвитку підприємств з утилізації, а покладає на імпортерів та автовиробників додаткові фінансові витрати.

Крім того, його сплата не гарантує подальшу утилізацію авто, оскільки збір не має цільового призначення, а ставки збору завищені.

Законопроект № 4238, крім скасування утилізаційного збору, передбачає також скасування стягнення акцизного збору на легкові автомобілі (та інші транспортні засоби для перевезення людей, крім автобусів), переобладнані із завезених в Україну непідакцизних вантажних автомобілів, який набув чинності 1 січня поточного року.

Згідно з пояснювальною запискою, стягування акцизу з таких автомобілів зробило неможливою діяльність значної кількості суб'єктів малого підприємництва в Україні, створивши загрозу економічному розвитку окремих регіонів.

За оцінкою авторів законопроекту, внаслідок падіння попиту різко скоротився імпорт автомобілів-фургонів для перевезення вантажів, і держбюджет уже недоотримує значні доходи від ПДВ.

Експерти авторинку після внесення цих змін до Податкового кодексу зазначали, що це торкнеться бізнесу "перегонників" та підприємств з переобладнання, яких багато у Західній Україні та інших областях.

Деталі дивіться у відео Дивись. Інфо:

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: