Місцеве самоврядування має ґрунтуватися не на підпорядкуванні центру, а на філософії нестримного розвитку територіальних громад заради України, - Сех (фото)

«Нам потрібне самоврядування не будь-яке, а самоврядування на далеку перспективу, для усіх громад, для усієї нації». Про це сьогодні, 27 березня, сказала голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех у своєму вітальному слові з нагоди відкриття у Львові Другого всеукраїнського Форуму місцевого самоврядування.

Очільник Львівщини наголосила, що зараз ми живемо в історичний період, який, з одного боку, є найскладнішим за 23 роки української незалежності, а, з іншого боку, відкриває дорогу до ренесансу української влади. Саме в цей період украй необхідним є вирішення однієї із найголовніших проблем сьогодення – це збалансування відповідальності й зобов’язань та повноважень і ресурсів у системі місцевого самоврядування.

_DSC0009 (1)

Також Ірина Сех окреслила ключові  принципи, яких, на її думку, потрібно дотримуватись при реформуванні місцевого самоврядування.

«Місцеве самоврядування має ґрунтуватися не на підпорядкуванні адміністративної одиниці центру, а на філософії нестримного розвитку територіальних громад заради України. А Україна має бути країною не окремих регіонів, а Соборною країною громад. Управлінська, фінансово-бюджетна та судово-правова децентралізація, а не федералізація є запорукою уникнення сценарію розколу України. Окрім того, місцеве самоврядування має дати волю інтелектуальній, творчій, економічній та управлінській енергії нації», – наголосила голова Львівської облдержадміністрації.

Додамо, що участь у відкритті Форуму місцевого самоврядування також взяв міністр економічного розвитку та торгівлі України Павло Шеремета. Вітаючи присутніх, він зазначив: «У нас вихід один – залучення всієї країни в процес відновлення та творення, і це неможливо без місцевого самоврядування.

Тільки через децентралізацію системи влади можливо максимально включити енергію мешканців міст та сіл».

Довідка:

Другий всеукраїнський Форум місцевого самоврядування триватиме два дні, у Львові, готелі «Дністер». Цьогорічний захід присвячений необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади у сферах місцевого економічного розвитку, фінансування, містобудівної політики та можливості впровадження електронного врядування.

У перший день форуму відбудеться шість панельних дискусій,  на такі теми:

Реформа місцевого самоврядування;

Місце громадянського суспільства в місцевому самоврядуванні;

Формування та державна підтримка економічної політики місцевого самоврядування;

Фінансові можливості місцевого самоврядування;

Електронне врядування та розвиток інформаційних технологій;

Проблеми втілення містобудівної політики органами місцевого самоврядування.

У другий день делегати обговорюватимуть такі теми: «Український досвід впровадження місцевого економічного розвитку»; «Практики вирішення проблем місцевого розвитку за участю громадян»; «Прозорість функціонування органів місцевого самоврядування».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: