Резолюцію про реформу місцевого самоврядування напрацюють до завтра і відправлять Яценюку, - Садовий (відео)

У Львові понад 100 експертів, депутатів різних рад, мерів міст, дипломатів обговорюють можливості реформування системи місцевого самоврядування в Україні. Триває ІІ Форум місцевого самоврядування. Як зазначив під час спілкування з журналістами міський голова Львова Андрій Садовий, під Резолюцією, яку напрацюють під час Форуму, підпишуться усі мери України. Відтак, документ буде направлений в Київ для відповідного впровадження та реалізації.

«Ми зібралися у складний для країни час. 25 травня будемо мати вибори Президента. Є декілька сторінок - це Резолюція українського форуму, якщо ця резолюція буде впроваджена в життя з відповідними постановами Кабінету Міністрів і законами, за які проголосує Верховна Рада, то насправді вага виборів Президента зменшується. Якщо в Швейцарії спитати, хто є Президентом, то вони скажуть, що, можливо, чоловік. У нас велика концентрація влади у державі. Тому це треба міняти. Має бути децентралізація, максимальна влада у містах громади. Власне, над цим ми працюємо, щоб разом зробити продукт, за який треба тільки проголосувати.

Хто володіє грошима - той насправді керує. Сьогодні місцеве самоврядування, мери залежні, тому що сидить чиновник і визначає, який платіж піде, а який не піде. Це абсурдно. Безперечно, що казначейство не має мати такого монопольного впливу, воно має обслуговувати, а місто має право вибору. Не треба гроші громади забирати державою і говорити, що нічого не сталося. Така позиція чітко відображена у резолюції, яка буде прийнята в результаті дискусії.

Цей документ підтримується усіма містами України. Деякі деталі мають дискусію. Під цією Резолюцією підписується мер кожного міста. Сьогоднішній Форум - це ще один поштовх, що така політична воля з'явилася. Це інстинкт самозбереження для громад, для людини, яка є в основі. Це не забаганка мера чи президента Асоціації, це необхідність людини - нормально розвиватися, щоб гідно жити. Ця Резолюція буде готова завтра наприкінці дня і буде скерована до Уряду, у Верховну Раду, усім депутатам. На основі цієї резолюції чітко прописуємо, які зміни треба провести. Є сьогодні радник віце-прем'єр-міністра, багато речей синхронізовано, на деякі речі подивимося вже зі сьогоднішніх реалій. Ця резолюція була готова торік, але рік не було руху, не було динаміки і не було політичної волі», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: