Садовий хоче проведення реформи до 25 травня

Сьогодні у Львові розпочав роботу ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. Цьогорічний захід присвячений необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади. Зокрема, сьогодні говоритимуть про зміни у сферах економічного розвитку, фінансування, містобудівної політики та можливості впровадження електронного врядування.

«Рік тому ми у цьому залі проводили Форум місцевого самоврядування. Була дводенна, дуже цікава і корисна дискусія. За результатами Форуму були підготовлені документи, які державні органи влади, Верховна Рада, Кабінет міністрів мали впровадити в життя. Як ви розумієте, жоден з тих пунктів не був виконаний.

Сьогодні ми живемо вже в іншій країні, де триває Революція Гідності, повага до людини. Сьогодні ми маємо унікальний шанс, щоб ми опрацювали всі зміни, які необхідно зробити у нашій державі за ці два складні дні. Будуть дуже складні, але важливі панельні дискусії. Щиро дякую усім урядовцям, які змогли приїхати. За ці два дні нашої праці, щоб ми прийняли відповідний документ, який Верховна Рада, Кабінет міністрів повинні до виборів Президента ввести у життя. Ми будемо говорити про міліцію з питань громадської безпеки, яка має бути підпорядкована органам місцевого самоврядування. Ми повинні вернути громадам вплив на Архбудконтроль, БТІ та багато дозвільних функцій. Ми повинні зробити життя людей гідним, щоб не було корупційних ліфтів, щоб не було приниження людей. Важливо, щоб усі наші напрацювання Уряд ввів у життя до 25 травня. Основою України є громади, вони повинні дихати на повні груди. Ми хочемо, щоб українські міста були прикладом. Щоб наші колеги з інших країн світу могли поділитись своїм досвідом і ми змогли зробити таку реформу, яка б дала можливість потім від нас черпати», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Форум має на меті звернути увагу суспільства на роль органів місцевого самоврядування у підтримці розвитку громадянського суспільства, а також ініціювати конкретні зміни, спрямовані на надання більших повноважень місцевим громадам та виокремлення механізмів успішного місцевого розвитку.

Під час заходу делегати форуму планують виробити спільне бачення та узгодити дії органів місцевого самоврядування українських міст, створити майданчик для діалогу між представниками органів місцевого самоврядування і центральних органів влади в Україні та прийняти резолюцію мерів українських міст до центральних органів влади, яку скерують Президентові України, Кабінету міністрів, Верховній Раді України, українській та міжнародній спільнотам.

«Для України є надзвичайно важливою тема реформи місцевого самоврядування. На сьогодні багато чого сказано, час переходити від слів до справ. У результаті цього форуму ми хочемо отримати нову «дорожню карту» для уряду, яка допомогла б розробити саме ті зміни до законодавства, які потрібні для сталого розвитку місцевого самоврядування», – зазначив Олександр Кобзарев, директор Інституту міста.

На захід прибули міністри України, представники посольств європейських країн, міські голови та представники міст обласного та районного значення, делегати від міжнародних організацій та дипломатичних місій, українські та іноземні експерти в галузі місцевого самоврядування.

У перший день форуму відбудеться 6 панельних дискусій на такі теми:

  • Реформа місцевого самоврядування;
  • Місце громадянського суспільства в місцевому самоврядуванні;
  • Формування та державна підтримка економічної політики місцевого самоврядування;
  • Фінансові можливості місцевого самоврядування;
  • Електронне врядування та розвиток інформаційних технологій;
  • Проблеми втілення містобудівної політики органами місцевого самоврядування.

У другий день делегати обговорюватимуть наступні теми:

  • Український досвід впровадження місцевого економічного розвитку;
  • Практики вирішення проблем місцевого розвитку за участю громадян;
  • Прозорість функціонування органів місцевого самоврядування.

Організатори та партнери форуму: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Офіс Ради Європи в Україні, проект «Місцевий економічний розвиток міст України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва, Програма розвитку ООН в Україні та Львівське регіональне відділення Асоціації міст України.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: