Самоврядування – це двигун економічного розвитку, - Ян Томбінський

У Львові продовжує роботу ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. На першій панельній дискусії «Реформа місцевого самоврядування» виступив посол, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, який поділився досвідом європейських країн щодо функціонування місцевого самоврядування.

«Форум самоврядування – це один з фундаментів демократії. Бо на самоврядуванні можна будувати лідерів, системи, відповідальність людей. Європейський Союз може допомагати цим українським процесам. Але спочатку самі українці повинні вибудувати систему поділу компетенцій.

Досвід європейських країн такий, що самоврядування – це двигун економічного розвитку. Міста зараз у центрі політичних подій Європейського Союзу, які створюють модернізацію наших суспільств і економіки. Наше бажання таке, щоб Україна також вийшла з того процесу міцнішою, тому що самоврядування – це важлива гілка відповідальності за майбутнє України», - зазначив Ян Томбінський.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні висловився щодо бюджету міст у процесі місцевого самоврядування.

«Нема відповідальності без засобів, щоб це реалізувати. Треба надати міським і сільським громадам можливість формувати свої бюджети. Я знаю приклади європейських країн, коли міста відкривають тендери, який банк надасть найкращі можливості для того, щоб обслуговувати бюджет того чи іншого міста. Це конкурентний ринок. А самоврядування – це також частина цього конкурентно спроможного простору», - розповів Ян Томбінський.

Нагадаємо, що під час Форуму делегати планують виробити спільне бачення та узгодити дії органів місцевого самоврядування українських міст, створити майданчик для діалогу між представниками органів місцевого самоврядування і центральних органів влади в Україні та прийняти резолюцію мерів українських міст до центральних органів влади, яку скерують Президентові України, Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України, українській та міжнародній спільнотам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: