Сильну демократичну державу без місцевої демократії не побудуєш, - міжнародний експерт

Сьогодні, 27 березня, у Львові розпочав свою роботу Другий всеукраїнський форум місцевого самоврядування. Зокрема, першого дня розмовлятимуть про реформу місцевого самоврядування, зміни у сфері економічної політики, електронне врядування та розвиток інформаційних технологій, а також про проблеми, що існують у можливості втілення  містобудівної політики органами місцевого самоврядування.

Серед присутніх – понад 120 учасників: міністр Кабміну України, посли європейських держав, міські голови та представники міст обласного та районного значення, делегати від міжнародних організацій та дипломатичних місій, українські та іноземні експерти в галузі місцевого самоврядування.

Зокрема, у першій панельній дискусії на тему «Реформа місцевого самоврядування» взяла участь Гінка Чавдарова – виконавчий директор Національної асоціації муніципалітетів Республіки Болгарія, експерт Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

«Що це таке, про що всі говорять, але ніхто не бачив? Це децентралізація, - розпочала Г. Чавдарова. – Скажу, що якби ми в Болгарії чекали, що наша влада одумається самостійно, ми б нічого не досягли і досі були б далеко від мети. В ці важкі часи міська влада повинна проявити солідарність по відношенню до людей, які думають про забезпечення нормальної життєдіяльності населення».

Також, як виконавчий директор Національної асоціації муніципалітетів Болгарії, Гінка Чавдарова звернула увагу присутніх на надзвичайну важливу роль Асоціацій – впливом, іміджем, фінансовими можливостями.

«Я чула дуже багато хороших пропозицій, але якщо нас не чують, це означає, що ми не так пропонуємо, не так вимагаємо. Треба змінювати спосіб аргументації пропозицій. Сильну демократичну державу без місцевої демократії не побудуєш. Треба об’єднуватись, пропонувати сильні реформи і добиватись того, щоб нас почули. Асоціації мають бути двигуном реформ місцевого самоврядування, щоб не очікувати, що хтось у міністерствах розробить ті закони, які потрібні нам. Головне – вміти вести діалог», - додала Г. Чавдарова.

Нагадаємо, що основна мета цьогорічного заходу полягає в тому, щоб ініціювати конкретні зміни, спрямовані на надання більших повноважень місцевим громадам, а також виокремлення механізмів успішного місцевого розвитку.

Організаторами й партнерами Форуму є КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Офіс Ради Європи в Україні, проект «Місцевий економічний розвиток міст України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва, Програма розвитку ООН в Україні та Львівське регіональне відділення Асоціації міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: