Україну може змінити локальна демократія, - Томбінський

Сьогодні у Львові розпочав роботу ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. На Форумі говоритимуть про зміни у сферах економічного розвитку, фінансування, містобудівної політики та можливості впровадження електронного врядування.

На першій панельній дискусії «Реформа місцевого самоврядування» виступив Ян Томбінський, посол, голова представництва Європейського Союзу в Україні.

«Магдебурзьке право – це не зразок для усіх країн Європи. Зараз потрібно знайти свою дорогу для України. Під час революції гідності українці поставили людину у центр політики. Українці показали свої зуби. Я маю відчуття, що у вас зараз є сила зробити те, що не було зробленим за останні 20 років. Бо Україна зараз платить велику ціну за бездіяльність.

Те, що може змінити Україну, - це процес демократії, а не один закон чи рішення. Локальна демократія, самоврядування дуже важливі, бо це право для людей у громадах знайти відповіді для себе на заклики міста. Зараз нема іншого шляху, як надати такі можливості для місцевих спільнот.

Що може зробити реформа місцевого самоврядування – це покращити потенціал кожної людини в країні, зробити можливості для економічного розвитку. Друге – це школа політичних лідерів. Ті, які ведуть локальне самоврядування, будуть вчитися на місцевому рівні, щоб потім перейти на вищий рівень політичної відповідальності країни. Третє – впевненість в ідентифікації країни. Ми повинні покращити впевненість, що ми можемо об’єднати Україну. Наша мета – це думати разом про Україну. Ми повинні відкрити людям можливості, щоб вони самі могли все зробити. Наступний елемент для локальності – це рівень можливості асоціації журналістики і відкриття дискусії. Треба прислухатися до людей і дати їм можливість висловлювати свою думку», - зазначив посол ЄС в Україні Ян Томбінський.

Форум має на меті звернути увагу суспільства на роль органів місцевого самоврядування у підтримці розвитку громадянського суспільства, а також ініціювати конкретні зміни, спрямовані на надання більших повноважень місцевим громадам та виокремлення механізмів успішного місцевого розвитку.

На захід прибули міністри України, представники посольств європейських країн, міські голови та представники міст обласного та районного значення, делегати від міжнародних організацій та дипломатичних місій, українські та іноземні експерти в галузі місцевого самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: