На Форумі місцевого самоврядування обговорили проблеми містобудівної політики на місцях

У Львові триває ІІ Всеукраїнський Форум місцевого самоврядування. На одній з панельних дискусій говорили про проблеми втілення містобудівної політики органами місцевого самоврядування.

Зокрема,  говорили про самовільне будівництво, централізовану видачу дозвільної документації, проблеми забудови в історичних містах, проблему збереження громадського простору.

Як зазначила начальник юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич, за останні роки держава забрала повноваження в органів місцевого самоврядування. «Але міста якось давали собі раду, знаходили ті чи інші способи вирішувати проблемні питання. Але має бути відповідальність як чиновників за прийняті рішення, так і забудовників за архітектурні рішення. Бо помилки у сфері містобудування не можливо вирішити взагалі», - зазначила Гелена Пайонкевич.

Присутня на дискусії заступник міністра юстиції України Ганна Онищенко погоджується, що місцеві  органи влади мають бути наділені більшими повноваженнями.

«Усі дозволи на забудову мають вирішуватись на місцевому рівні. У міністерствах не знають про реалії міст, тим паче маленьких містечок. У Києві слід вирішувати лише ті питання, які мають загальнонаціональне значення, все інше має вирішуватись на місцях. Те, що все вирішується у Києві, призводить до негативних наслідків. Відбувається хаотична забудова, забудовують історичні місця. Не можна акумулювати всю владу у Києві», - переконана заступник міністра юстиції України Ганна Онищенко.

Як розповів директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів,  дуже важливо мати правила  чи детальні плани забудови територій.  Але поквартальні плани забудови не вигідні інвесторам, бо  це чіткі правила гри і треба буде їх дотримуватись. Голосування по таких планах на сесії постійно переноситься.

Як зазначив німецький експерт з питань громадського простору Штефан Габі, реалізація урбаністичного планування в Німеччині, у порівнянні з українськими реаліями, є більш збалансованою, бо там влада, бізнес та мешканців разом впливають на розвиток міста. «В Україні ж така співпраця є дуже слабкою, і це не добре. Дуже доречною є ідея п.Павліва створити команду, яка б розробляла місцеві принципи урбаністичної забудови. Це гарантувало б баланс між місцевою владою, бізнесом та громадою», - зазначив Штефан Габі.

Він переконаний, що місту потрібні чіткі правила і регуляції у містобудуванні.

«Відповідальність потрібно переносити на місцевий рівень.  Також на місцях потрібна фінансова підтримка. Адже є питання, які не можуть бути вирішені тут самостійно. Зокрема, що стосується збереження архітектурної спадщини.  Тут має бути державне фінансування. Бо для міста це непосильно», - сказав Штефан Габі.

Присутній на обговоренні міський голова Львова Андрій Садовий порушив проблему паркування у недозволених місцях.

«Україна - єдина країна Європи, у якій немає передбачених штрафів за паркування у недозволеному місці. Якщо б людина знала, що її покарають, вона добре подумала б перш, ніж зробити. У нас на вул. Валовій є паркінг, але він наполовину порожній. Для чого оплачувати 4 грн за годину паркінгу, якщо можна припаркуватись де забажаєш і не отримати за це покарання. Тому ми маємо такі наслідки», - зазначив Андрій Садовий.

Він наголосив, що мають працювати евакуатори, і ДАІ має бути у підпорядкуванні міста.

Нагадаємо, цьогорічний захід присвячений необхідності надання більш широких повноважень місцевим органам влади. Зокрема, сьогодні говорять про зміни у сферах економічного розвитку, фінансування, та можливості впровадження електронного врядування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: