Учасники Форуму самоврядування затвердили основні положення Резолюції

27-28 березня Львів вдруге приймав Всеукраїнський форум самоврядування, до проведення якого долучились представники української влади, українські та міжнародні експерти, дипломати та громадські організації, повідомили у прес-службі ЛМР.

У заході взяло участь понад 150 гостей з усієї України, що перевершило всі очікування організаторів. Упродовж двох днів учасники обговорювали ситуацію, що склалась у місцевому самоврядуванні за останні 5 років, та кардинальне зменшення повноважень на місцях у всіх сферах самоврядування – фінансовій, містобудівній, дозвільній та інших.

Головним завданням Форуму було знайти дієві шляхи вирішення проблем, що виникли, та виходу зі складної ситуації, що склалась.

Текст резолюції ще опрацьовується для подання в Уряд. Остаточну версію із усіма правками буде подано незабаром. Наразі, серед вимог та пропозицій до центральних органів влади, які учасники заходу затвердили, є, зокрема, такі положення:

-           заборонити органам державного казначейства блокувати місцеві платежі та дати змогу місцевій владі обслуговуватися в інших банківських установах, що мають державну частку, а також встановити чіткі терміни виконання платіжних доручень місцевих бюджетів – не більше 1 операційного дня за захищеними статтями та не більше 2 – за незахищеними;

-           розширити повноваження органів місцевого самоврядування  у сфері охорони культурної спадщини, надавши їм функції з охорони всіх пам’яток історії;

-           передати частину податків підприємств до місцевих бюджетів, збільшивши таким чином фінансові можливості місцевого самоврядування;

-           дати можливість містам самостійно регулювати містобудівну діяльність, оскільки зараз усі дозволи отримують в Києві без участь місцевих органів влади;

-           в процесі подальшого реформування місцевого самоврядування максимально дотримуватись принципів Європейської хартії місцевого самоврядування, яка є частиною національного законодавства України;

-           надати більше повноважень місцевим органам влади у сфері залучення інвестицій;

-           зосередити особливу увагу на створенні ефективних механізмів участі громадян у прийнятті владних рішень на всіх рівнях;

-           впродовж 2014-2015 років реалізувати в Україні комплекс заходів, спрямованих на проведення реформи місцевого самоврядування;

-           запровадити державну систему підготовки та перепідготовки кадрів для впровадження регіонального та місцевого економічного розвитку;

-           передбачити з 2014 року зарахування до другого кошика місцевих бюджетів частини податку на прибуток підприємств (крім державної та комунальної власності) в обсязі 25 %, а з 2015 р. – в обсязі 50%;

-           для зменшення бюджетного дефіциту та скорочення залежності від імпорту енергоносіїв, створити посади енергоменеджерів або відділи енергоменеджменту у органах місцевого самоврядування, обсяг витрат яких на придбання енергоресурсів перевищує 1 млн. грн.

 

Пропозиції, додані під час Форуму «з голосу»:

  1. Внести зміни до НПА та скоротити строки публікації оголошення про здійснення закупівлі з двох тижнів до одного тижня та про результати закупівлі з 7 до 3-ох днів.
  2. Скасувати Наказ ДП «Зовнішторгвидав» №127 від 06.09.2013 та відмінити ряд інших послуг, не встановлених Законом.
  3. Для успішної реалізації проектів індустріальних парків, виконувати в повному обсязі Закон України «Про індустріальні парки»:

-           щодо надання державної підтримки інвестору;

-           щодо відміни орендної плати за земельну ділянку для керуючої компанії;

-           щодо надання комунальним підприємствам права на постійне користування земельною ділянкою.

  1. Надати повноваження  органам місцевого самоврядування щодо використання та/або вилучення занедбаних виробничих площ.
  2. Ввести до нормативно-правових актів норму щодо відповідальності власників чи акціонерів цих приміщень за їх утримання та використання за функціональним призначенням.
  3. Скоротити процедуру закупівлі енергоносіїв для комунальних закладів у суб’єктів природних монополій до одного етапу – повідомлення про укладення договору з обґрунтуванням вибору процедури.
  4. Відновити у 2014 році механізм залучення коштів для реалізації проектів соціально-економічного розвитку за рахунок кредитів під державні гарантії та визначити об’єктивні терміни погодження проектів.
  5. Звернути увагу на необхідність своєчасного фінансування проектів-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та необхідність фінансування проектів-переможців, які не були профінансовані до сьогодні.
  6. Розглянути питання щодо необхідності змін системи оплати праці працівників органів місцевого самоврядування
  7. У статтю 15 ЗУ «Про вибори депутатів Автономної Республіки Крим, міських рад та сільських, селищних та міських голів» передбачити максимальні терміни між достроковим призначенням повноважень голови або ради і реалізацію права громади на вибори нового голови або ради.
  8. Зробити норми ст. 69 Закону України «Про Самоврядування в  Україні» щодо порушення питання про призначення дострокових (позачергових) виборів голови та місцевої ради обов’язковими з визначенням термінів виконання. Зробити обов’язковою норму про призначення таких виборів.
  9. Прийняти Закон України «Про статус сільського, селищного і міського голови», проект якого розроблений Асоціацією міст України.
  10. Скасувати делеговані повноваження і передати фінансовий ресурс у вигляді прямих надходжень від податків до місцевого бюджету.
  11. Проголосувати у Верховній Раді проекти Законів України № 2448а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», щодо дотримання прав органів місцевого самоврядування на фінансову самостійність та заборону блокувати платежі та проект Закону України № 2465а «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення відповідальності органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів та їх керівників за використання їх співробітниками коштів місцевого бюджету без згоди органів місцевого самоврядування».
  12. Сконцентруватись на створенні електронних баз даних (реєстрів).
  13. Запровадити реальне електронне врядування в Україні.

19. Зміни до Бюджетного кодексу України та ЗУ «Про здійснення державних закупівель».

20. Прийняти законопроект №2576а від 11.07.2013, яким передбачено звільнення органів місцевого самоврядування від сплати судового збору (раніше така система діяла при сплаті держмита).

Нагадуємо, що для усіх тих, хто цікавиться долею місцевого самоврядування в Україні, але не зміг потрапити на захід, було організовано он-лайн-трансляцію Форуму, яку здійснювала продакшн-студія Інтернет-телебачення «Твоє місто» (www.tvoemisto.tv). Її запис згодом можна буде переглянути на сайті Інституту міста.

Організатори та партнери заходу: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Офіс Ради Європи в Україні, проект «Місцевий економічний розвиток міст України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва, Програма розвитку ООН в Україні та Львівське регіональне відділення Асоціації міст України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: