Львівщина може стати пілотним регіоном з реалізації міжнародного проекту протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

Проект міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «ВІЛ реформа в дії» сьогодні було представлено на зустрічі голови Львівської облдержадміністрації Ірини Сех з делегацією USAID. Американську делегацію очолив директор Проекту Сем Торнквіст. Участь у зустрічі також взяли представники Міжнародного університету «Україна» (м. Київ) та Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі ЛОДА.

Ірина Сех окреслила іноземним гостям ситуацію щодо стану захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Зокрема, вона розповіла, що на Львівщині кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД поступово зростає. «За минулий рік збільшилась кількість зареєстрованих випадків захворювань як на ВІЛ-інфекцію – на 9,4%, так і на СНІД – на 23,6 %. Інфекція найбільше вражає осіб працездатного та репродуктивного віку (25-49 років), на яку припадає 81% нових випадків зараження ВІЛ у віці 15 років і більше. Проте Львівщина за цими показниками серед інших областей не є критичною територією і за рейтинговою оцінкою посідає 17 місце», – зазначила керівник області.

Як повідомив Сем Торнквіст, проект USAID буде впроваджуватись вперше в Україні, і Львівську область обрано першим пілотним регіоном для його реалізації. «Проблема стосовно захворюваності та поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу не є такою гострою, як в інших областях, проте нас зацікавили дещо інші аспекти. Адже Львівщина традиційно є реформатором, має дуже потужний освітній та інтелектуальний потенціал, високопрофесійних фахівців. І ми переконані, що тут нам вдасться впровадити сучасну модель протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, що гарантуватиме економічну ефективність та якість надання послуг у цій сфері», – розповів він.

Зазначимо, що метою проекту є зміцнення системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного і сталого надання пріоритетних послуг з профілактики ВІЛ/СНІД, лікування та догляд основних груп населення з найвищим ризиком ураження.

На переконання голови облдержадміністрації Ірини Сех, цей міжнародний проект матиме вагоме значення для розвитку галузі охорони здоров’я нашого регіону та України загалом. «Проект «ВІЛ реформа в дії» дозволить технічно реалізувати Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки. І ми готові співпрацювати у цьому напрямку», – додала І.Сех.

Очільниця Львівщини також запевнила гостей у всебічній підтримці та сприянні обласної державної адміністрації у реалізації проекту на території регіону.

На завершення зустрічі сторони домовились про підписання найближчим часом Меморандуму про співпрацю, що стане початком реалізації проекту USAID на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: