Минає місяць губернаторства Ірини Сех, а «свободівським ігрищам» краю нема

3 квітня минає місяць з того дня, відколи головою Львівської облдержадміністрації було призначено депутата ВРУ (ВО «Свобода») Ірину Сех.

Втім, досі вертикаль президента на Львівщині не сформована. Так, станом на 2 квітня без голови райдержадміністрації залишається Дрогобицький район.

Історія призначення голови РДА на Дрогобиччині починає перетворюватися на багатосерійний серіал а-ля «Санта-Барбара». Спочатку губернатора Ірину Сех відвідала делегація з Дрогобиччини у складі «свободівців» та їх симпатиків. Вони клопотали про призначення на цю посаду своєї людини – свободівця, депутата облради Осипа Магура. Подали це «під соусом» «громадськість вимагає». Відтак, до губернатора одразу ж рушила інша делегація – у складі депутатів районної ради від партій УДАР, КУН, ВО «Батьківщина», фракції «Фронт змін» райради, а також громадських активістів, майданівців Дрогобиччини, які заявили: головою РДА хочуть бачити свого товариша-майданівця, порядну і фахову людину Олега Ягоцького.  Ірина Сех оголосила своє рішення: беручи до уваги наявність двох, а можливо і більше кандидатів, рекомендувати депутатам районної ради провести сесію і шляхом голосування визначитися із кандидатурою. При цьому запевнила: одразу ж дослухається до голосу депутатів і громадськості та подасть на затвердження в.о.Президента України О.Турчинову ту кандидатуру, яка набере найбільшу кількість голосів серед районних обранців.

Наприкінці минулого тижня відбулася сесія Дрогобицької районної ради, на якій з-поміж трьох запропонованих кандидатур (Олег Ягоцький, Осип Магур та Володимир Ханас) шляхом таємного голосування (!) депутати рейтингово (що не передбачає більшості 50%+1, а передбачає звичайну більшість голосів за того чи іншого кандидата), згідно з рекомендацією голови ЛОДА, обрали свого кандидата. Ним став Олег Ягоцький, який відповідно набрав 38 голосів. Осип Магур набрав лише 29 голосів, Володимир Ханас – всього 16 голосів, пише Медіа Дрогобиччина.

Відтак, відповідне рішення і відповідні документи щодо кандидатури Олега Ягоцького ще минулої п’ятниці були на столі голови ЛОДА – з тим, щоб вона, як і обіцяла, послідовно скерувала їх на затвердження у Київ – щоб все було чесно та прозоро.

Втім, як з’ясувалося, цього зроблено так і не було. Натомість, у вівторок, 1 квітня, депутати районної ради від ВО «Свобода» та інші, в т.ч. один позафракційний (екс-регіонал, донедавна голова районної партійної організації Партії регіонів Йосип Дяків) надіслали звернення голові Дрогобицької районної ради з вимогою скликати позачергову сесію районної ради – все з тим же формулюванням «щодо висунення кандидата на посаду голови Дрогобицької РДА». Цього ж дня голова ради Михайло Сікора видав відповідне розпорядження і скликав позачергову сесію на 2 квітня.

2 квітня сесія так і не відбулася – не було небхідного кворуму. Цікаво, що серед присутніх вдалося побачити заступника голови районної ради, «свободівця» Романа Урбана, який взагалі в цей час офіційно перебуває на лікарняному, що може бути предметом зацікавлення компетентних органів.  Також у сесійній залі можна було зустріти «свободівця» Руслана Лупака, який  на сесіях районної ради практично не з’являється (через роботу-проживання у Львові).

В кулуарах ради точилися палкі дискусії. Довелося почути, що на депутатів райради-директорів шкіл, інших бюджетників чиниться безпрецедентний тиск – дзвінки з вимогою прийти на сесію і проголосувати за про-свободівського кандидата проводилися навіть з відділів і управлінь Львівської обласної влади. Вдалося дізнатися про те, як обласний депутат-«свободівець» Михайло Задорожний цього дня вранці з кулаками накинувся на одного із депутатів райради. Розповідали й про те, що заступник голови райради – те ж таки «свободівець» Роман Урбан у коментарях депутатам наголосив, що його політсила – не партія, а солдати: мають команду і її виконують. Словом, багато чого говорилося..

Після сесії, яка так і не відбулася, обурена громадськість, депутати, яких по кілька разів на тиждень «смикають» «на сесії» з одного і того ж питання, вирішили поспілкуватися з головою районної ради Михайлом Сікорою – на тему скільки будуть тривати оці «ігрища» з обранням кандидатур. А найважливіше – чи є конкретна відповідь від губернатора щодо ухваленого попереднього рішення сесії та вже обраного кандидата. Люди також вирішили внесли М.Сікорі конкретну пропозицію - зателефонувати голові ОДА і вимагати поставити нарешті у цьому питанні крапку. І тут розпочинається найцікавіше! Коли численна делегація зайшла в кабінет голови районної ради, за  його столом побачили депутатів обласної ради-«свободівців» Осипа Магура, Михайла Задорожного та Олексія Балицького... Всі троє чомусь одразу знітились. Після тривалих дискусій голова ради Михайло Сікора відповів: дзвонити голові ОДА Ірині Сех щодо подальшої долі рішення районної ради не бачить змісту, але й водночас скликати більше сесій щодо цього ж таки питання теж більше не буде. З кандидатурою визначились, і крапка.

Відповідь на запитання коли нарешті Дрогобицький район отримає голову РДА – тепер виключно в компетенції Львова, адже відповідне подання до Києва має надійти від Ірини Сех.

Апдейт: У всій цій ситуації важливо усвідомлювати, що в непростий соціально-економічний та суспільно-політичний час район, замість працювати і розвиватися, спостерігає за політичними «ігрищами», та чекає...

Марія Кульчицька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: