Мером Києва хочуть стати Кличко, Катеринчук, Оробець, Бондаренко, Кириленко та Іллєнко

У суботу, 5 квітня, в Києві стартувала виборча кампанія з позачергових виборів міського голови і депутатів міської ради, які відбудуться в один день з президентськими виборами – 25 травня. Це позачергові вибори, і термін повноважень обраних на них міського голови та депутатів триватиме близько 1,5 років – до чергових місцевих виборів у жовтні 2015 року.

Відповідно до діючої редакції закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», вибори київського міського голови проводяться за мажоритарною системою в єдиному одномандатному окрузі. Зараз передбачено, що вибори мера проводяться в один тур, і перемагає той кандидат, який набере найбільшу кількість голосів. Разом з тим, на розгляді у Верховній Раді знаходиться законопроект, що передбачає обрання міського голови Києва у два тури.

Вибори депутатів Київради проводяться за змішаною системою – по 60 депутатів будуть обрані в мажоритарних округах і за партійними списками. Кандидати на посаду міського голови і у депутати Київради в мажоритарних округах можуть висуватися як партіями, так і шляхом самовисування.

Висування кандидатів у мери і депутатів Київради за партійними списками починається за 34 дні (з 21 квітня) і закінчується за 28 днів (по 27 квітня) до дня виборів; депутатів у мажоритарних округах – відповідно за 30 днів (з 25 квітня) і 26 днів (по 29 квітня). Закон забороняє одночасно балотуватися і в мери, і в депутати Київради.

Як повідомлялось, про свій намір балотуватися на посаду мера Києва заявили глава партії «УДАР» Віталій Кличко, голова Європейської партії України Микола Катеринчук, голова Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко, народні депутати від «Батьківщини» Леся Оробець та В'ячеслав Кириленко, від «Свободи» Андрій Іллєнко.

НБН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: