Президент Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана відвідав Львівський університет

Президент одного з найстаріших університетів Німеччини та Європи Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана, професор Альфред Фольхель зустрівся з в.о. Ректора ЛНУ ім. Івана Франка, професором Василем Височанським з метою підписання меморандуму про співпрацю двох класичних університетів, повідомили у прес-центрі Університету.

У зустрічі також взяли участь проректор з наукової роботи Богдан Котур, директор Науково-технічного і навчального центру низькотемпературних досліджень, завідувач кафедри твердого тіла Володимир Капустяник, декан факультету електроніки Ігор Половинко.

Це був перший візит професора Альфреда Фольхеля в Україну та до Львова. «Весна стала для України складним періодом. Я радий, що є тут, у Львівському університеті,  бо наші університети є класичними і ми можемо подумати про перспективи тісної співпраці», - зазначив Президент Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана.

В.о. Ректора ЛНУ ім. Івана Франка Василь Височанський привітав поважного гостя в Університеті та висловив сподівання на налагодження довготривалих академічних зв’язків двох потужних освітніх і наукових осередків. Василь Степанович розповів про розвиток Університету за часів незалежності України: його інституційне зростання, кадрове збагачення професорсько-викладацького складу, популярність ВНЗ серед вступників. В.о. Ректора наголосив, що ЛНУ ім. Івана Франка має понад 90  угод про міжнародну співпрацю. Близько 2,5 тисяч студентів вивчають німецьку мову та завдяки програмам міжнародних обмінів багато з них мали змогу навчатися в університетах Німеччини.

З 1990 року президент Вюрцбурзького університету очолював кафедру технічної фізики і започаткував курс наноструктурної техніки, а тому виявив особливе зацікавлення розвитком наукових досліджень у галузі нанотехнологій у Львівському університеті.

Із презентацією найновіших розробок, авторами яких є науковці ЛНУ ім. Івана Франка, виступив професор Володимир Капустяник. Володимир Богданович розповів про діяльність науково-навчального центру «Фрактал», що є платформою для реалізації наукових та інноваційних проектів учених природничих факультетів у сфері нанотехнологій.

Про структуру факультету електроніки – кафедри, навчальні та науково-дослідні лабораторії, де здійснюють свої наукові дослідження студенти, аспіранти, викладачі та наукові співробітники, йшлося в презентації, яку представив декан,завідувач кафедри оптоелектроніки та інформаційних технологій, професор Ігор Половинко. Ігор Іванович закцентував увагу й на  наукових роботах студентів, які охоплюють різноманітні галузі сучасної електроніки, що мають фундаментальне і прикладне значення, зокрема  комп'ютерне моделювання фізичних процесів, комп'ютерні мережі і системи, фізика медико-біологічних систем, матеріали напівпровідникової електроніки, високотемпературна надпровідність, лазерні вимірювальні системи, оптичний зв'язок, науково-технічна експертиза і радіоекологія.

Професор Альфред Фольхель ознайомив присутніх із історією Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана, 14 професорів якого стали лауреатами Нобелівської премії. Серед них – В. Рентген (1901 р., фізика), Е. Фішер (1902 р., хімія), С. Арреніус (1903 р., хімія), К. фон Клітцінг (1985 р., фізика), Г. Хаузен (2008 р., медицина) та інші.

Зараз Вюрцбурзький університет об’єднує 10 факультетів: католицької теології, юридичний, медичний, філософський I (історія, філософія, культурологія), філософський II (філософія, психологія, педагогіка, соціологія), біологічний, хіміко-фармацевтичний, математики та інформатики, фізики та астрономії, економічний. Відповідно до міжнародних академічних рейтингів університетів усього світу Вюрцбурзький університет Юліуса Максиміліана займає досить високі позиції. За словами Альфреда Фольхеля, університет позиціонує себе як дослідницький і має у своїй структурі 4 дослідницькі центри. «Ми пишаємося тим, що маємо можливість створювати такі центри як реальні, так і віртуальні, бо це відкриває нові перспективи для розвитку науки», - зазначив професор.

Підсумком зустрічі стало підписання меморандуму про співпрацю Львівського національного університету імені Івана Франка та Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана на наступних 10 років. Кроком на його реалізацію стане приїзд до Львова у червні цього року делегації вчених  Вюрцбурзького університету для налагодження конкретних напрямів співробітництва з нашими дослідниками в різних галузях науки.

На завершення візиту на запрошення в.о. Ректора Василя Височанського президент Вюрцбурзького університету Альфред Фольхель відвідав Музей історії Львівського університету.

Сподіваємось, що налагодження академічної співпраці з освітньо-науковими інституціями з багатою історією та видатними вченими світового рівня стане ще одним містком для поглиблення діалогу двох європейських держав.

уневерситети2 уневерситети3 уневерситети4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: