Третього Майдану Європа не підтримає, - Маринович (фото)

10 квітня 2014 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась зустріч студентів із віце-ректором Українського Католицького Університету, громадським діячем, публіцистом, науковцем, професором Мирославом Мариновичем, під час якої учасники обговорили важливі суспільно-політичні проблеми сьогодення, повідомляє прес-служба Університету.

З вітальним словом виступив декан історичного факультету, професор  Роман Шуст, наголосивши, що Мирослав Маринович - постать, яку сьогоднішнє суспільство вважає моральним авторитетом української нації. «Ми живемо в часи постмайдану, чітко пам’ятаючи ті цінності, за які боролись -  європейський вибір і людська гідність», – зазначив Роман Мар’янович. Він зауважив, що в період, коли ніхто у владних структурах не хоче бути другим, суспільство потребує моральних авторитетів, людей, які й надалі сприятимуть творенню системи цінностей. «Сьогодні країні необхідні такі люди, як Мирослав Маринович, який може подати приклад для наслідування і до думки якого ми повинні прислухатись», – додав декан історичного факультету.

Віце-ректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович розпочав своє звернення до студентства словами польського історика Яна Борисевича, який заявив, що «третього Майдану Європа не підтримає». Саме тому, вважає професор Мирослав Маринович, усе українське суспільство повинно сформувати низку вимог і не знімати відповідальності з себе за вчинки своїх побратимів. «Я щиро просив у Бога, щоб люди повернулись до одвічних, важливих і первинних цінностей, і Бог почув мої моління. Стихійно виник Майдан, де я вперше почув мову цінностей! Майдан формувало перше покоління людей, яке не підпадало під визначення hommo soveticus. У цих людей відкриті очі та відкриті серця, у них інше бачення кращого світу, інша риторика», – наголосив Мирослав Франкович.

У своєму вступному слові професор закликав не нарікати на людей, які сьогодні прийшли до влади, а ставитись до них, як до керівників перехідного періоду, котрі відіграють роль своєрідного містка між поваленою владою Віктора Януковича та новою гідною демократичною менеджерською структурою, що представлятиме інтереси людей. «Як сказав Ярослав Грицак, сьогодні нами керують політики вчорашнього дня. А вже від нас із вами залежить, чи вони будуть тут навічно, чи ми оберемо інших, достойних осіб», - зазначив Мирослав Маринович.

Віце-ректор УКУ закцентував увагу на важливості аналізу основних тез Майдану: «Ми змінились. Ми стали іншими», «Мало змінювати владу, треба змінювати систему» та «Ми хочемо нових правил гри, хочемо нового порядку денного для країни». За його словами, ці гасла зараз стають звичайними словами революції Гідності, а мають перетворитись на норму для оновленої країни.

Професор Мирослав Маринович вважає, що українському суспільству потрібно скористатися моделлю ефекту Медічі, в основі якої покладено закон перетину. Україна – це своєрідний перетин культур, народностей і думок від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня, які потрібно звести в діалозі, під час якого народиться істина.

Після виступу віце-ректор УКУ закликав студентів і викладачів Університету взяти активну участь у розмові й поставити ті запитання, які їх зараз найбільше хвилюють. Під час відвертого діалогу учасники зустрічі обговорили проблеми реформування владної системи, боротьби з корупцією, повернення до цінностей Майдану, толерування дій нинішньої влади, російської пропаганди в світі. Зокрема, професор Мирослав Маринович зазначив, що під час боротьби з системою та пропагандою ми повинні не втрати наші моральні цінності. Та «не слід очікувати, що зміни будуть короткотривалими та безболісними. Варто набратися терпіння й починати з самого себе, зі своїх ближніх - тоді зміниться й країна», - резюмував Мирослав Франкович.

Мирослав-Маринович2 студенти1 студенти2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: